Sākumlapa > Tēmas > Personas
Jurijs Melkonovs

Jurijs Melkonovs

Jurijs Melkonovs (1950. g. 19. jūlijā Rīgā, Latvijas PSR – 2021. g. 6. jūlijā Rīgā, Latvijas Republikā) – rakstnieks un  publicists, izdevējs, sabiedrisks darbinieks, uzņēmējs.

Jurijs Melkonovs ir dzimis Rīgā, absolvējis Rīgas 13. vidusskolu. 1973. gadā viņš beidza Maskavas Aviācijas institūtu, pēc tam strādāja aviācijas rūpniecības uzņēmumos, kļuva par Rīgas Civilās aviācijas eksperimentālās rūpnīcas galveno inženieri.

Kopš 1966. gada J. Melkonovs ir uzņēmējs un izdevējs. Viņa izdevniecībā “GVARDS” izdots Rīgas pilsētas žurnāls “Mūsu Rajons” (Наш район), žurnāls HoReCa. Kopš 2007. gada J. Melkonovs izdeva Baltijas militārās vēstures žurnālu “BALTFORT”, viņš bija arī šī žurnāla galvenais redaktors, bija arī interneta mājaslapas redaktors. J. Melkonovs ir publicējis rakstus par Baltijas reģiona kara vēsturi, to skaitā arī par Baltijas jūras valstu krastu aizsardzības vēsturi.

J. Melkonovs ir vairāku vēsturiski publicistisku grāmatu autors: “Батареи Моонзунда“ (Monzunda baterijas) (2003), “Пушки Курляндского берега” (Kurzemes piekrastes lielgabali) (2005), “Рижский ‘Бостон’” (Rīgas ‘Bostons’) (2010),  “Церельская батарея” (Cerelas baterija)  (2011),  “Батарея капитана Стебля” (Kapteiņa Stebļa baterija) (2011), “Балтийский Гибралтар” (Baltijas Gibraltārs) (2011), “Рижской судоверфи – 100 лет” (Rīgas kuģubūvētavai – 100 gadu) (2013), “Крыло с Красной звездой” (Spārns ar Sarkano zvaigzni) (2015). Viņa grāmata “Rīgas ‘Bostons’” tulkota angļu un latviešu valodā.

J. Melkonovs bija Starptautiskās rakstnieku un publicistu asociācijas biedrs. 2004. gadā  viņu apbalvoja ar  Fonda “Lāčplēsis” Goda zīmi par publikāciju sēriju par Latvijas Bruņoto spēku un robežapsardzības dzīvi. J. Melkonovs ir Krievijas vēstniecības Latvijā žurnālistikas prēmijas “Dzintara spalva – 2009” laureāts. 2006. gadā J. Melkonovs kļuva par Franca Kafkas biedrības Prāgā Eiropas  zelta medaļas laureātu.

Jurijs Melkonovs aizgāja no dzīves Rīgā 2021. gada 6. jūlijā.

Tekstu sagatavoja Aleksandrs Gurins