Sākumlapa > Tēmas > Personas
Alekdandrs Garross

Alekdandrs Garross

Aleksandrs Garross (1975. g. 15. jūnijā Novopolockā, Baltkrievijas PSR – 2017. g. 6. aprīlī klīnika “Ihilov”, Izraēlā) – krievu rakstnieks un žurnālists.

Aleksandrs Garross ir dzimis Baltkrievijā, Vitebskas apgabala Novopolockas pilsētā, bet bērnības un jaunības gadus pavadījis Rīgā.

А. Gaross bija Latvijas nepilsonis. 1993. gadā viņš absolvējis Rīgas Puškina liceju; pēc tam viņš iestājies Latvijas Universitātes Filoloģijas fakultātē, vēlāk turpinājis studijas Maskavas Valsts universitātē. Pēc MVU absolvēšanas A. Garross strādājis dažu Latvijas laikrakstu redakcijās.

Kā līdzautors kopā ar rakstnieku Alekseju Jevdokimovu Aleksandrs Garross ir uzrakstījis virkni romānu - “Fūres faktors” («Фактор фуры»), “Čučhe”  un “Pelēkās gļotas” («Серая слизь»).

2016. gada vasarā klajā nāca A. Garrosa grāmata  “Neiztulkojamā vārdu spēle” («Непереводимая игра слов»). Aleksandrs Garross ir arī Rīgas ceļveža autors.

2003. gadā  Aleksandrs Garross ir kļuvis par Krievijas prēmijas “Nacionaļnij bestseller” laureātu par grāmatu «[Голово]ломка» (“Grūti atrisināma mīkla”), kas sarakstīta kopā ar Alekseju Jevdokimovu. Šis romāns tika pārtulkots daudzās svešvalodās.

2006. gadā A. Garros pārcēlās uz dzīvi Maskavā. Šeit viņš strādājis virknē plašsaziņas līdzekļu, tai skaitā tādos preses izdevumos, kā “Ekspert”, “Snob”, “Vokrug sveta/ Apkārt pasaulei”.

Tas fakts, ka Aleksandram Garrosam ir vēzis, kļuvis zināms 2015. gada septembrī. Nodzīvodams tikai 41 gadu, rakstnieks miris Izraēlas klīnikā “Ihilov” 2017. gada 6. aprīlī.

Aleksandrs Garros apglabāts Rīgā.

Aleksandrs Gurins