Sākumlapa > Tēmas > Personas
Nikolajs Zadornovs

Nikolajs Zadornovs

Nikolajs Zadornovs (1909. g. 5. decembrī Penzā, Krievijas impērijā – 1992. g. 18. septembrī Rīgā, Latvvijas Republikā) – populāru vēsturisku romānu, galvenokārt par Tālajiem Austrumiem, autors. No 1946. gada dzīvoja un strādāja Rīgā.

Latvijas PSR Nopelniem bagātais kultūras darbinieks Nikolajs Zadornovs dzimis 1909. gada  Penzā (Krievija) veterinārārsta Pāvela Zadornova ģimenē. Staļina terora laikos rakstnieka tēvu arestēja, izvirzot netaisnīgu apvainojumu par lopu tīšu iznīcināšanu, viņš  nomira ieslodzījumā.

Jaunībā Nikolajs Zadornovs bija aktieris un teātra režisors virknē Sibīrijas, Urālu un Tālo Austrumu  pilsētu, strādāja arī par žurnālistu. 1944. gadā Nikolajs Zadornovs publicēja savu pirmo romānu «Амур-батюшка» („Amūrs-tētis”), 1946. gadā pārbrauca dzīvot uz Rīgu.  

Latvijas galvaspilsētā Nikolajs Zadornovs bija nodzīvojis daudzus gadu desmitus, viņš dzīvoja šeit līdz pat Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanai, uzrakstīja vairāk nekā desmit romānus (daži no tiem ir daudzsējumu). Nikolaja Zadornova vēsturiskos romānos tiek vēstīts par jaunu zemju apgūšanu, par jūrniekiem, jūrasbraucējiem un ģeogrāfiskajiem atklājumiem.  

Nikolajs Zadornovs pazīstams arī kā latviešu daiļliteratūras tulkotājs; tā, viņš bija pārtulkojis uz krievu valodu slavenā latviešu rakstnieka Andreja Upīša romānus. 2009.gada par Nikolaja Zadornova dēla Mihaila Zadornova finanšu līdzekļiem Rīgā bija atvērta Nikolaja Zadornova vārdā nosauktā bezmakasas bibliotēka (Alberta iela 4). Bet 2017. gada martā bibliotēka tika slēgta finansiālo problēmu dēļ.

Dēls Mihails Zadornovs šādi atceras savu tēvu: «Es esmu pateicīgs viņam, pirmām kārtām, par to, ka viņš nebija mietpilsonis. Nedz komunisti, nedz «demokrāti», nedz žurnālisti, nedz politiķi, nedz Rietumi, nedz rakstnieku „tusiņš” nespēja piespiest viņu domāt tā, kā ir pieņemts. Viņš nekad nebija komunists, bet arī  disidenti nebija spējīgi viņu  ietekmēt».

Nikolajs Zadornovs miris Rīgā 1992. g. 18.septembrī. Apglabāts Jūrmalā Jaudubultu kapos.

Aleksandrs Gurins

P.S. 2018. gada 21. jūlijā Nikolaja Zadornova bibliotēka atkal vērs savas durvis Maskavas Nama bijušās galerijas telpās. Bibliotēkas direktora pienākumus uzņēmās izpildīt Mihaila Zadornova māsasdēls – Aleksejs Zadornovs.

Nikolaja Zadornova populārāko romānu saraksts:

1. «Далекий край» („Tālais novads”) 4 romānu cikls (1946.-1949.g.g.);

2. «К океану» ( „Uz okeānu”) (1949.g.);

3. «Капитан Невельской» („Kapteinis Ņeveļskojs”) (1956.-1958.g.g.) ;

4. «Война за океан» („Karš par okeānu”) 1.-2. grām. (1960.-1962.g.g.);

5. «Желтое, зеленое, голубое...» („Dzeltenais, zaļais, gaiši zilais...”) (1967.g.);

6. «Первое открытие» („Pirmais atklājums”) 1.-2. grām. (1969.g.);

7. «Золотая лихорадка» („Zelta drudzis”) (1969.g.);

8. «Цунами» („Cunami”) (1971.g.).

Ilustrācijas tēmai