Sākumlapa > Tēmas > Personas
Zuzanna Žuravska

Zuzanna Žuravska

Zuzanna Žuravska (dzimusi Jakobi, pirmajā laulībā uzvārds Copi; 1904. g. 12.augustā Merekilī, Igaunijas guberņā, Krievijas impērijā – 1985. g.  12. martā Rabātā, Marokā) – pazīstamā jurista, sabiedriskā darbinieka un publicista Pjotra Jakobi meita.

1919. gada sākumā Zuzanna kopā ar ģimeni atbrauca uz Rīgu un mācības pabeidza O. Ļišinas ģimnāzijā.

Apprecējās ar inženieri-ķīmiķi Albertu Copi, kurš cēlies no pārkrievojušos vāciešu ģimenes. Taču viņu ģimenes dzīve nebija izdevusies, galvenokārt vīra slimības dēļ.

1940. gada 7. jūlijā Zuzannu Copi arestēja Iekšlietu Tautas komisariāta (krieviski abreviatūra NKVD) orgānu pārstāvji, lai gan tobrīd Latvija formāli vēl nebija iestājusies Padomju savienībā. Zuzannu Copi apsūdzēja par  līdzdalību  Jaunās Paaudzes Tautas darba savienībā (JP TDS). Faktiski viņai nebija nekāda sakara ar šo organizāciju, lai gan maskēti provokatori, Iekšlietu Tautas komisariāta aģenti, mēģināja viņu tajā ievilkt. Citstarp, kāda sapulce, it kā TDS šūniņas sanāksme, notika vispārzināmās Kiras Verhovskas (kura, tāpat kā viņas brālis Kirils, darbojās NKVD labā) dzīvoklī.

Zuzanna Copi atteicās iestāties šajā organizācijā, bet tās vajadzībām viņa nodrukāja ar rakstāmmašīnu kaut kādu tekstu – tas arī kļuva par pamatojumu viņas arestam. Pēc dažām nedēļām viņu pa etapu aizsūtīja uz Maskavu un ievietoja Butirku cietumā; šeit pratināšanu laikā viņai viņai sāka izpausties psihiski traucējumi. Pratinātājiem neizdevās iegūt no viņas vajadzīgo atzīšanos. 1941. gada 3. martā Zuzannu Copi nosūtīja uz Vāciju apmaiņā pret politieslodzītajiem, kas bija paredzēts Molotova–Ribentropa paktā. Viņas vīram Albertam Copi izdevās panākt šādu iznākumu, pierādot savu vācisko piederību. Kad bija pieņemts lēmums par Suzannas izvešanu uz Vāciju, viņš arī aizbrauca no Rīgas. Abi laulātie satikās Poznaņā, taču Alberts Copi drīz, 1942. gada beigās, nomira no diloņa. Urnu ar viņa mirstīgo atlieku pelniem atveda uz Rīgu un apglabāja Pokrova kapsētā.

1940. un 1941. gadā pārdzīvotais atstāja pēdas visā Suzannas turpmākajā dzīvē.  1945. gadā Zuzanna kopā ar viņas māti un māsu Veru bija Francijas okupācijas zonā, no turienes viņas, izmantodamas radniecības saites, aizbrauca uz Maroku.

Tur Zuzanna drīz apprecējās ar Juriju Žuravski, kurš Marokā strādāja par ģeologu un vadīja nelielu savu saimniecību netālu no Rabātas. Suzanna līdz aiziešanai pensijā strādāja Veselības aizsardzības ministrijā. Zuzanna Žuravska pārdzīvoja arī savu otro vīru. Viņa nomira 1985. gada 12.martā  Rabātā, Marokā, un ir apglabāta blakus savai mātei un otrajam vīram vietējā kristiešu kapsētā.

Ludmila Flama

 

Informācijas avoti:

Людмила Флам. Правовед П.Н. Якоби и его семья. Воспоминания. – Москва: Русский путь, 2014.

LVA, 1986. f., 1. apr., 7489. lieta.

Ilustrācijas tēmai