Sākumlapa > Tēmas > Personas
Аrkādijs Pavlovs

Аrkādijs Pavlovs

Arkādijs Pavlovs (1903. g. 2. februārī Rīgā, Krievijas impērijā – 1960. g. 26. septembrī Rīgā, Latvijas PSR) – viens no labākajiem starpkaru Latvijas futbolistiem.

Аrkādijs dzimis Rīgas sīkpilsoņa Sergeja Pavlova ģimenē, kurš 19. gadsimta beigās kļuva atraitnis un pārcēlās no Harkovas uz Rīgu ar četriem mazgadīgajiem bērniem: Оlgu, Аnnu, Nadeždu un Vjačeslavu. Rīgā Sergejs Pavlovs apprecējās ar Paulu Pjuvī. Šajā laulībā viņiem piedzima dēls Arkādijs. 1909. gadā Paula adoptēja sava laulātā drauga vecākos bērnus.

Jau agrīnā jaunībā Аrkādijs aizrāvās ar futbolu. Zināms, ka 1915. g., būdams evakuācijā Jekaterinoslavā (patlaban - Dnipro), viņš pirmoreiz izgāja futbola laukumā. Arī pēc atgriešanās Rīgā viņš nešķīrās no futbola. 1924. gadā viņš absolvēja Rīgas N. Bogojavļenskas privāto vidusskolu. Tanī pat gadā viņš sāka uzstāties par Rīgas Futbola klubu - vienu no labākajām augstākās līgas komandām. Šīs komandas sastāvā viņš divreiz bija ieguvis Rīgas Kausu 1924. un 1925. gados. No 1924. līdz 1933. gadam Аrkādijs Pavlovs spēlēja Latvijas izlases komandā. Nacionālās izlases komandas sastāvā (kā kreisais malējais uzbrucējs) viņš uzstājās 37 reizes un 9 reizes iesita bumbu pretinieku vārtos. 1924. gads izrādījās īpaši nozīmīgs jaunā sportista liktenī. Latvijas futbola izlases sastāvā viņš piedalījies 8. Olimpiskajās spēlēs Parīzē. Un kaut arī Latvijas izlase cieta smagu sakāvi no francūžiem ar rezultātu 0 : 7, atmiņas par Olimpiādi palika visspilgtākās viņa mūžā. 1928. g. Tallinā notika pirmās Baltijas Kausa sacensības. Latvijas izlase kļuva par pirmo šī Kausa ieguvēju. Nozīmīgu ieguldījumu šajā uzvarā izdarīja Arkādijs Pavlovs, kas 5 spēlēs bija guvis 3 vārtus, kļūdams par Latvijas izlases visrezultatīvāko spēlētāju. No 1935. līdz 1939. gadam А. Pavlovs pārstāvēja Rīgas Krievu sporta biedrības «Кružok» (no zemākās līgas) komandu. Šajā komandā viņš bija līderis gan futbola laukumā, gan arī ārpus tā.

No 1925. līdz 1926. gadam Аrkādijs Pavlovs dienēja obligātajā militārajā dienestā. 1931. gadā viņš apprecēja Veru Popkovu (1909-1993). Pēc diviem gadiem viņiem piedzima dēls Оļegs (1933-1999).

Būdams sportists amatieris, Arkādijs Pavlovs no 1927. līdz 1940. gadam strādāja Britu kompānijā «Shell», sākumā kā atslēdznieka palīgs, vēlāk par noliktavas pārzini. Pēc «Shell» darbības pārtraukšanas Latvijā Pavlovs iestājās darbā Latvijas republikāniskajā Glavņeftjesnabsbit kantorī. 1940. gada 21. augustā Pavlovs tika iecelts par Rīgas apgabala Futbola savienības valdes priekšsēdētāju. Vācu okupācijas laikā А. Pavlova nopelni netika aizmirsti. Viņam tika piešķirta īpaša apliecība, kas garantēja bezmaksas vietu visās futbola sacensībās. Тomēr А. Pavlovam nācās slēpties, lai izvairītos no iesaukuma dienestā Latviešu leģionā. Pēckara gados А.Pavlovs strādāja par treneri Bērnu sporta skolā. Pēdējos savus dzīves gadus viņš strādāja par grāmatvedi zvejnieku artelī «Carnikava».

Arkādijs Pavlovs miris Rīgā 1960.gada 26. septembrī.

Ludmila Pavlova

Arkādija Pavlova – viena no labākajiem starpkaru Latvijas futbolistiem fotoalbums.

Arkādija Pavlova (1903-1960) nozīmju un apbalvojumu kolekcija.