Sākumlapa > Tēmas > Personas
Tatjana Anufrijeva

Tatjana Anufrijeva

Tatjana Anufrijeva (1959. gada 8. maijā Rīgā, Latvijas PSR) – māksliniece, dzejniece un pedagoģe.    

Tatjana Anufrijeva ir dzimusi Rīgā, absolvējusi Rīgas 30. vidusskolu. Zīmēt viņa sākusi jau kopš divu gadu vecuma. (Māte stāsta: “Viņa zīmējusi, tikko izrāpodama ārā no autiņiem.”) Savas dotības zīmēt un radīt skulpturālus tēlus viņa apliecinājusi jau bērnudārzā un tās mājas pagalmā, kurā bērnībā dzīvojusi, zīmēdama citiem bērniem lelles, pilis un pasaku varoņus.

Pēc vidusskolas absolvēšanas Tatjana nolēmusi mācīties speciālajā klasiskās gleznošanas skolā, kur sagatavo ne tikai māksliniekus vien, bet arī pedagogus. Šādu izglītību viņa ieguvusi, absolvējot Krievijā Voroņežas apgabala Buturļinovkas Mākslas un grafikas pedagoģijas skolu (no 2000. gada  — Buturļinovkas Pedagoģijas skola).

Pēc tam, jau Rīgā, Latvijas Mākslas akadēmijā Tatjana Anufrijeva beigusi glezniecības un mākslas vēstures kursus. Vēlāk viņa mācījusies keramikas, ādas apstrādes, stikla radošās liešanas un dekoratīvi lietišķās mākslas kursos.

Tatjana Anufrijeva apguvusi dažādus mākslas virzienus un stilus. Viņa strādājusi par zīmēšanas skolotāju skolā, pasniegusi un patlaban pasniedz mākslas studijā (no 2007. gada strādā pašas mākslas studijā), rīko meistarklases un seminārus dažāda sagatavotības līmeņa klausītājiem.

“Glezniecība ir mana dzīve,” teic Tatjana Anufrijeva. Savas dzīves laikā viņa ir uzgleznojusi vairāk nekā 4 tūkstošus gleznu. Viņa ir radoša māksliniece un lietišķās mākslas meistare, kas atrodas pastāvīgos meklējumos. Mākslinieces radīti, top keramikas, tekstila, stikla izstrādājumi un dekoratīvie priekšmeti. Viņa strādā dažādos stilos un tehnikās: modernisms, puantīlisms, impresionisms, pasteļtehnika, kas izpildīta ar krītu vai krāsām; zīda apgleznošana, kolāža u.c.

Kā stāsta pati Tatjana Anufrijeva:“Manā stilā ir manāma Salvadora Dalī, Kloda Monē, Leonardo da Vinči un daudzu citu mākslinieku ietekme.” Manuprāt vislabāk viņas daiļradi raksturo šādi vārdi mājas lapā (http://artstatiana.com/): 

“Tatjanas Anufrijevas daiļrade ieņem savrupu pozīciju Latvijas tradicionālajā un mūsdienu glezniecībā. Viņas stilā ir vērojama zināma Salvadora Dalī ietekme. Taču tā nav akla atdarināšana. Ja Dalī gleznās tradiconālajā, pat klasiskajā glezniecības tehnikā tiek radīti pilnībā sirreālistiskie tēli, tad katrā Anufrijevas gleznā ir attēloti gan klasiskie, gan sirreālistiskie tēli. Tie nesaplūst viens ar otru, bet ir saskatāmi pietiekami skaidri. Taču robežu starp tiem novilkt neizdodas. Tie pāriet viens otrā, savstarpēji piepilda viens otru, izsaucot asociācijas gan ar ķīniešu filozofiju, gan ar Rietumu duālistiskajām idejām.

Sieviešu tēli atveidoti absolūti klasiskajā manierē, gliemežvāki vai ģeometriskās figūras attēlotas blakus sirreālistiskajiem tēliem, bet reizēm arī blakus līnijām, plankumiem un sarežģītiem krāsu veidojumiem, kas aizgūti no abstrakcionisma tehnikas. Taču tas nebūt nav eklēktisms. Tā ir labi sabalansēta pavisam individuāla mākslinieciskā sistēma. Anufrijevas gleznās gandrīz vai pastāvīgi ir attēloti mūsu pasaules visu stihiju elementi. Tie ir gan koki, gan jūras gliemežvāki, gan gaiss. Taču Anufrijevas attēlotis gaiss nekad nav tukšs. Tas ir piepildīts ar piliniem, bumbām, dzīvību – vienā vārdā sakot, ar kustību. Un cilvēka radītās civilizācijas elementi, kuri bieži sastopami Anufrijevas darbos, nav pretstatīti dabai. Gluži pretēji, tie organiski saplūst ar dabu, ir cieši saistīti ar to, papildina to. 

Cits Tatjanas Anufrijevas mākslinieciskās daiļrades virziens ir klusā daba. No pirmā acu uzmetiena šķiet, ka šīs kompozīcijas ir izpildītas tradicionālajā manierē, kas izsauc atmiņā holandiešu vecmeistaru manieri, taču arī šajās gleznās klasiskajā kompozīcijā viegli un dabiski tiek iekļauti negaidīti, pavisam mūsdienīgi priekšmeti; [..] Augļi, trauki, kas it kā nāk no 17. gadsimta, atspoguļojas sirreālistiskajos fonos, tiem apkārt ir supremātiskas krāsu plaknes un plankumi. Taču tas netiek uztverts, kā eklēktisms. Tā ir organiska mākslinieciskā sistēma. Tas ir savdabīgs mūsu pasaules atspoguļojums, kurā savstarpēji mijiedarbojas kustīgais un nekustīgais, senatnīgais un mūsdienīgais, materiālistiskais un ideālistiskais.”

Līdztekus iemīļotajai glezniecībai un paralēli tai, jau vairāk nekā 40 gadus izpaužas arī Tatjanas Anufrijevas dotības pedagoģikas jomā. Viņa pasniedz, apmāca zīmēt dažāda vecuma un aroda cilvēkus, strādājot ar bērniem no 2 gadu vecuma un beidzot ar astoņdesmitgadīgiem pensionāriem. Visiem viņa cenšas atklāt krāsu un audekla pasauli, palīdzēt rast patiesas iedvesmas izjūtu.

Lūk, viņas pašas teiktie vārdi: “Zīmēt prot visi, tikai ne jau visi to nojauš, nezina, kā to darīt. Es sniedzu otiņu pieaugušajam cilvēkam, kurš pēdējo reizi rokās to ir turējis skolā, un saku viņam:“Jābūt drosmīgam! Lūk, otas, audekls – radi! Es tev palīdzēšu!” Iesākumā to uztver kā atpūtu vai baudāmu vaļasprieku, taču pakāpēniski cilvēks sāk izprast, kādi apvāršņi un iespējas viņam pēkšni paveras. Krāsas – tā ir relaksācija, tās mierina dvēseli, priecē acis, rodas apmierinātība pašam ar sevi, cilvēks vairs nav paātrinātā dzīves tempa ķīlnieks, viņš ir radoša Personība! Tas ir mans galvenais dzīves mērķis – atklāt cilvēkos radošo potenciālu un ievirzīt to vajadzīgajā gultnē. [..]”

Sākot ar 1978. gadu, T. Anufrijeva bija apmācījusi vairāk nekā 10 tūkstošus cilvēkus. Viņa ne tikai pasniedz gleznošanas meistarību un palīdz apgūt dažādas tehnikas, bet arī pastāvīgi pati organizē savu skolnieku izstādes. Daudzi no viņiem turpina apgūt meistarību jau profesionālajā līmenī, iestājoties Latvijas, Krievijas un Itālijas mākslas augstskolās, kļūst par māksliniekiem, dizaineriem, apģērbu modelētājiem.

Māksliniece ir sagatavojusi izdošanai grāmatu «Путешествие в мир искусства» / “Ceļojums uz mākslas pasauli”, lasot šo grāmatu jebkurš cilvēks, pat nebūdams profesionālis, var izmēģināt apgūt gandrīz vai visus pieejamos mākslas virzienus.

Tatjanas Anufrijevas radītie mākslas darbi vairākkārt tika eksponēti izstādēs, kas rīkotas Latvijā, Vācijā, ASV, Krievijā, Ukrainā, Itālijā, Meksikā un citās valstīs. Māksliniecei ir bijis arī ne mazums personālizstāžu. No 1976. gada to skaits sasniedzis 85! Viņas mākslas darbi atrodas privātkolekcijās daudzās valstīs – Latvijā, Kanādā, ASV, Francijā, Itālijā, Austrālijā, Lielbritānijā, Polijā, Vācija, Meksikā u.c.

Tatjana Anufrijeva ir gaiša, neparasti optimistiski noskaņota personība, kura ir atklāta visiem jauninājumiem.Viņa izjūt patiesu mīlu pret cilvēkiem, prot neliekuļoti just līdzi citu bēdām un sirsnīgi priecāties kopā ar citiem. 

Iedvesmu savai daiļradei māksliniece smeļas saskarsmē ar citiem cilvēkiem un ceļojot uz ārvalstīm – viņa ir apceļojusi gandrīz vai visu Eiropu, Ameriku, Indiju; Viņa pārvalda svešvalodas – angļu, franču, patlaban apgūst itāļu un spāņu valodu.

Tatjana Anufrijeva raksta dzeju, nodarbojas ar jogu; daba – mežs un jūra – ir pastāvīgi viņas iedvesmas avoti. Māksliniece ir aizrautīga dārzkope, arī virtuvē viņa rod iedvesmas avotu – nereti vien šeit top kulinārijas šedevri!

                            Ar Tatjanu Anufrijevu sarunājusies Ērika Tjuņina  

 

Tatjanas Anufrijevas gleznas, fotogrāfijas un viņai veltītus rakstus presē skat. internetā, mākslinieces personīgās mājas lapas sadaļās: (http://artstatiana.com/):

gleznas (akrīls, akvareļi, eļļa, pasteļi, zīds) skat. sadaļā “Galerija”  – http://artstatiana.com/?page_id=44;  

fotogrāfijas skat. – http://artstatiana.com/?page_id=1510

viņai veltītus rakstus un intervijas ar viņu skat. sadaļā “Prese” – http://artstatiana.com/?page_id=820).