Sākumlapa > Tēmas > Personas
Valerians Formozovs

Valerians Formozovs

Valerians Formozovs (1921. g. 6. oktobrī Tepelevo ciem, Ņižņijnovgorodas guberņā, Krievijas PFSF  –  2004. g.  Maskavā, Krievijas Federācijā) – gleznotājs 

Valerians Formozovs dzimis garīdznieka ģimenē (Vēlāk tēvs strādāja par grāmatvedi.) Jau no bērnības Valerians aizrāvās ar gleznošanu. 1937.-1940. gadā mācījās Gorkijas (Ņižņijnovgorodas) mākslas skolā. No 1940. gada līdz 1946. gadam dienēja armijā, bija Lielā Tēvijas kara dalībnieks.

1946. gadā iestājās Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļā. Mācījās profesoru Eduarda Kalniņa un Jāņa Tilberga vadībā. 1952. gadā mācības pabeidza. Viņa diplomdarbs bija akadēmiķa Teodora Zaļkalna portrets (šis darbs tika izstādīts Vissavienības diplomdarbu izstādē Maskavā). Gleznojis portretus sociālistiskā reālisma manierē.  No 1953. gada līdz 1955. gadam Valerians Formozovs strādāja par  stundu-pasniedzēju Latvijas Mākslas akadēmijas zīmēšanas katedrā. Vienlaicīgi vadīja nodarbības Rīgas lietišķās mākslas vidusskolā.

No 1964. gada Valerians Formozovs dzīvoja un strādāja Verhņaja Maslovkā Maskavā, kā arī Tveras apgabala Kašino sādžā, kur viņam bija sava māja. Pazīstams galvenokārt kā portretists un ainavu gleznotājs. Daudz gleznu veltījis kara tematikai.

Mākslinieka darbus iepircis Latvijas Mākslas muzejs un daudzi Krievijas muzeji. Valeriana Formozova gleznas glabājas arī daudzās privātkolekcijās ne tikai Krievijā, bet arī Francijā, Lielbritānijā, Vācijā un ASV.

Tekstu sagatavoja Tatjana Feigmane

 

Informācijas avoti:

Latvijas PSR Mākslas akadēmija. – Rīga, Avots, 1989.

http://www.sovjiv.ru/painters/formozov/

Ilustrācijas tēmai