Sākumlapa > Tēmas > Personas
Alberts Goltjakovs

Alberts Goltjakovs

Alberts Goltjakovs (1924. g. 18. septembrī Tulā, Krievijas PFSR – 2016. g. 22. martā, Rīgā, Latvijas Republikā) – mākslinieks, Latvijas Mākslas Akadēmijas (LMA) docētājs.

Alberts Goltjakovs ir dzimis 1924. gada 18. septembrī Tulā, strādnieka Pāvila Goltjakova ģimenē. Otrā pasaules kara laikā A. Goltjakovs piedalījies karadarbībā Pirmās Baltijas frontes sastāvā, viņš tika apbalvots ar medaļām un ordeņiem.

1948.-1952. gadā Alberts Goltjakovs mācījies Krasnoseļskas tehniskajā skolā, kur apguvis specialitāti “metāla mākslinieciskā apstrāde”.

1959. gadā Alberts Goltjakovs absolvējis Latvijas Valsts Mākslas akadēmijas (LVMA) Grafikas nodaļu. Viņa diplomdarbs – ilustrācija Ēriha Marijas Remarka romānam “Laiks dzīvot un laiks mirt”; diplomdarba vadītājs – Pēteris Upītis.

Mākslinieks Alberts Goltjakovs piedalījies mākslas izstādēs kopš 1958. gada. No 1964. gada viņš ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs.

1959./60. mācību gadā Alberts Goltjakovs – vecākais pasniedzējs LVMA vakara sagatavošanas kursos; 1960./61. mācību gadā viņš pasniedzis LVMA Zīmēšanas katedrā. No 1961. gada viņš ieņēma LVMA Grafikas katedras vecākā pasniedzēja amatu; no 1961. līdz 1971. gadam - LVMA Stājmākslas nodaļas dekāns; no 1970. gada – docētājs.

Mākslinieka Alberta Goltjakova daiļradē parasti dominējis publicistiskais raksturs un tikusi atainota sabiedriski politiskā tematika. Savas daiļrades sākumposmā viņš veidojis linogriezumu ciklus, kas bija veltīti revolūcijas un Otrā pasaules kara tēmām.

Turpmākajos gados mākslinieks pievērsies glezniecībai, veidojot lielformāta figūru kompozīcijas, kurās viņš centās izteikt savu pozīciju attiecībā par cilvēces pagātni un nākotni. Savos mākslas darbos viņš izmantojis striktu kompozīciju, viņa mākslas darbi izceļas ar perfektu zīmējuma tehniku. Viņš bija pievērsies arī grāmatu grafikai un plakāta mākslai.

Alberts Goltjakovs ir miris 2016. gada 22. martā Rīgā, apbedīts 2. Meža kapos.

Informācijas avots:

Latvijas PSR Valsts Mākslas akadēmija. – Rīga : «Avots», 1989. g., 199. lpp.

Ilustrācijas tēmai