Sākumlapa > Tēmas > Personas
Vladimirs Frenkels

Vladimirs Frenkels

Vladimirs Frenkels (1944. g. 18. jūnijā Gorkijā / Ņižņijnovgorodā, Krievijas PFSR) – dzejnieks un publicists. 

Vladimirs Frenkels ir pasaulslavens, starptautiski pazīstams dzejnieks, kas dzejo krievu valodā. Viņš ir A. Puškina muzeja prēmijas laureāts (ASV) un Izraēlas  Rakstnieku savienības prēmijas laureāts. Vladimira Frenkela dzejoļi tika publicēti Latvijā, Krievijā, ASV, Izraēlā un virknē citu valstu.  

Ebreju izcelsmes dzejnieks, kas radoši strādā, sacerēdams dzejoļus krievu valodā, ir dzimis  Gorkijas pilsētā (tagadējā Ņižņijnovgorodā).

Kopš divu gadu vecuma Vladimirs Frenkels dzīvojis Rīgā, Latvijā. Tieši šeit viņš absolvējis vidusskolu, studējis Latvijas Valsts universitātē – sākumā Fizikas un matemātikas fakultātē, pēc tam – LVU Vēstures fakultātē.

No 1964. līdz 1968. gadam Vladimirs Frenkels ir dzīvojis Ļeņingradā (tagadējā Sanktpēterburgā), pēc tam viņš atgriezās Rīgā. V. Frenkels strādājis Valsts Mākslas muzejā, tad – par žurnālistu, redaktoru.

20. gadsimta 70. gados Vladimirs Frenkels sāka publicēt dzejoļus. 1977. gadā Latvijas galvaspilsētā, izdevniecībā “Liesma” klajā nāca viņa pirmais dzejoļu krājums.

Brieduma gados Vladimirs Frenkels kļuvis ticīgs cilvēks un nokristījies baznīcā, kļūdams par pareizticīgo kristieti.

Padomju laikos, preses nebrīves apstākļos, Vladimirs Frenkels publicējis savus dzejoļus arī Krievijā nelegāli izdotajos (tā saucamā samizdata) žurnālos. 1985. gadā viņš ticis arestēts, no  1985. līdz 1986. gadam bijis politiski ieslodzītais. 1990. gadā V. Frenkels tika reabilitēts,  bet tajā laikā viņš jau dzīvojis tālu no PSRS – 1987. gadā Frenkels pārcēlies uz dzīvi Izraēlā, kur viņš sāka strādāt  Jeruzalemes izdevniecībā “Filobiblon”. Kopš 1988. gada Vladimirs Frenkels ir Izraēlas Rakstnieku savienības  loceklis. 

Aleksandrs Gurins

 

Владимир Френкель о Павле Тихомирове