Sākumlapa > Tēmas > Personas
Oļegs Orlovs

Oļegs Orlovs

Oļegs Orlovs (1947. gada 15. novembrī, Rīgā, Latvijas PSR ) – vokālists, tenors, Latvijas Nacionālās operas solists, Tallinas Nacionālās operas solists, Krakovas Filharmonijas solists, vokālās mākslas pasniedzējs Latvijas Nacionālajā operā.

Operdziedātājs Oļegs Orlovs ir dzimis 1947. gada 15. novembrī Rīgā. Viņa tēvs – Juvenālijs Orlovs bija būvinženieris, māte – Kultūras nama direktore Kārsavā, kur Orlovu ģimene pārcēlās uz dzīvi 1953. gadā. Šeit Oļegs absolvējis vidusskolu. Pēc tam viņš dienējis obligātā militārā dienesta robežsardzes karaspēkā. 1971. gadā viņš iestājies studēt Rīgas Civilās Aviācijas inženieru institūtā (RCAII).

Pēc RCAII absolvēšanas Oļegs Orlovs strādāja par pasniedzēju Radiotehnikas katedrā Jēkaba Alkšņa Rīgas Augstākajā kara aviācijas inženieru skolā, vēlāk viņš strādāja rūpnīcā VEF par Telefona aparātu montēšanas ceha priekšnieku un pēc tam – par Latvijas PSR Valsts Bankas Skaitļošanas tehnikas nodaļas priekšnieku.

Oļegam Orlovam ir no dabas dots talants – lieliskas vokālās dotības un izcila tenora balss, un jau tolaik viņš sekmīgi apvienojis pamatdarbu ar daiļradi, būdams solists tādos pazīstamos restorānos, kā “Jūras Pērle” Jūrmalā, “Lido”, “Dzirnavnieks” un “Tallina”.

1986. gads kļuvis dziedātājam par liktenīgu, jo viņš iepazinās ar Latvijas Valsts konservatorijas Operdziedāšanas katedras vadītāju Guriju Antipovu, u pēc viņa ieteikuma piedalījās noklausīšanā Latvijas Filharmonijā un kļuva par Imanta Cepīša vadītā akadēmiskā kora “Latvija” solistu. Tajā pat laikā dziedātājs pilnveidojis savu vokālo meistarību pie pazīstamās vokālās mākslas pedagoģes, LPSR Nopelniem bagātās skatuves mākslinieces Jevgēņijas Tomgorovas.

Turpmākā dziedātāja dzīve ir cieši saistīta ar operu, 1995. gadā Oļegs Orlovs kļuvis par Latvijas Nacionālās operas solistu, 1997. gadā operdziedātājs tika ielūgs uzstāties Igaunijas Nacionālajā teātrī, uz kura skatuves viņš izpildījis visas vadošās tenora repertuāra partijas.

2000. gadā Oļegs Orlovs devies stažēties uz Itāliju pie maestro Franko Bonizolli, no kurienes 2001. gadā viņš atgriezies Tallinā. 2005. gadā operdziedātājs atgriezās Rīgā, kur kā ielūgtais solists, viņš spīdoši izpildījis Germana partiju P. Čaikovska operā “Pīķa dāma” un Nabuko partiju Dž. Verdi operā “Nabuko”. 2010. gadā Oļegs Orlovs pasniedza vokālo mākslu Mūzikas koledžā Anglijā, kā arī kā solists piedalījies Š. Guno operā “Fausts” Groningenas pilsētā Norvēģijā.

2015. gadā, atgriezies Latvijā, Oļegs Orlovs turpina dziedāt uz Latvijas Nacionālās operas skatuves un pasniegt vokālo mākslu Latvijas Nacionālajā operā, kā arī uztur aktīvu koncertdarbību.

Latvijas un aizrobežu preses izdevumi daudzkārt atzīmējuši solista Oļega Orlova dabas doto balss tembra daiļumu, viņa vokālās mākslas spožumu un ekspresivitāti, operdziedātāja harismu, un to ievērību, kuru viņš pievērš skaņdarba vissīkākajām detaļām. Īpašu interesi izsauc viņa repertuāra daudzveidīgums, jo Oļegam Orlovam labi padodas daudzi vokālās mākslas žanri – tautasdziesmas, romances, estrādes dziesmas un praktiski visu vadošo tenora partiju operas repertuārs.

“Daiļrade ir mana otrā dzīve, es vienmēr cenšos būt forma, nepaiet neviena diena, kad es nedziedātu,” - šāds ir operdziedātāja dzīves kredo.

Gaļina Poļakova