Sākumlapa > Tēmas > Personas
Viktors Rokša

Viktors Rokša

Viktors Rokša (1946. g. 22. septembrī Derbentā, Dagestānas ASR, Krievijas PFSR – 2020. g. 14. janvārī Rīgā, Latvijas Republikā) – Latvijas Tautas mākslas kolektīva – Krievu tautas mūzikas instrumentu orķestra “Sadko” mākslinieciskais vadītājs un diriģents.

Profesionālo muzikālo pamatizglītību bajāna spēles klasē Viktors Rokša ieguva Mahačkalā, Dagestānas Republikāniskajā mūzikas skolā, kuru absolvēja 1964. gadā. Pēc tam viņš mācījās Maskavas Valsts Kultūras un mākslas universitātē (krievu valodā abreviatūra – МГУКИ). Pēc studiju beigām 1969. gadā V. Rokša ieguva kvalifikāciju “tautas orķestra diriģents”. No 1969. līdz 1980. gadam mūziķis aizrautīgi nodarbojās ar pedagoģisko darbu izvēlētajā specialitātē Ukrainas un Krievijas pilsētās.

1981. gadā V. Rokša pārcēlās uz Rīgu, nākamajā gadā, viņam aktīvi līdzdarbojoties, VEF Kultūras pilī tika organizēts krievu tautas mūzikas instrumentu orķestris ar poētisku nosaukumu  “Sadko”. Tajā spēlēja galvenokārt neprofesionāli mūziķi. Pateicoties diriģenta Viktora Rokšas neatlaidīgam darbam, krievu tautas mūzikas instrumentu orķestris, uzstājoties ar interesantām un daudzveidīgām programmām, drīz kļuva populārs un iemantoja autoritāti galvaspilsētā. Trīsdesmit  gadu Viktors Rokša bija šā muzikantu kolektīva mākslinieciskais vadītājs un diriģents. 1987. gadā krievu tautas mūzikas instrumentu orķestrim „Sadko” par aktīvu un raženu koncertdarbību piešķīra Latvijas Tautas mākslas kolektīva nosaukumu.  

Viktors Rokša pastāvīgi un neatlaidīgi pilnveidoja savu diriģenta mākslu, to veicināja arī viņa radošie kontakti ar citiem autoritatīviem mūziķiem. Viņš vairākkārt (1995., 2002. un 2005. gadā)  stažējies diriģenta mākslas meistarklasēs, kuras vadīja Nikolajs Kaļiņins – N. P. Osipova Krievijas Nacionālā akadēmiskā tautas mūzikas instrumentu orķestra mākslinieciskais vadītājs.

V. Rokša bija liela autoritāte kolēģu vidē, viņam daudzkārt uzticēja būt par apvienoto orķestru galveno diriģentu dažādos svētkos un festivālos: 1995. gadā Viskrievijas tautas mūzikas svētkos Tverā viņš bija Krievijas  krievu tautas mūzikas instrumentu orķestru apvienotā orķestra galvenais diriģents, 1997. gadā Slāvu kultūras starptautiskajā festivālā Tallinā – Krievijas, Somijas, Baltkrievijas, Latvijas, Zviedrijas un Igaunijas tautas orķestru apvienotā orķestra galvenais diriģents. Kopš 2004. gada Viktors Rokša bija Krievijas Tautas orķestru diriģentu asociācijas biedrs.

V. Rokša kopā ar savu muzikantu kolektīvu aktīvi piedalījies festivālos un svētkos Latvijā un ārvalstīs, piemēram, 1987. gadā notika uzstāšanās tautas mūzikas festivālā “Звонкие струны” (“Skanīgās stīgas) Novgorodā un Pleskavā; 1996.–2010. gadā  orķestris “Sadko” katru gadu piedalījās starptautiskajos svētkos “Славянский венок” („Slāvu vainags”) Igaunijā, 1999. gadā  piedalījās pasaulslavenā krievu dzejnieka Aleksandra Puškina divsimtgades jubilejas svinībās Sanktpēterburgā; 2002. un 2005. gadā  orķestrim “Sadko” bija ļoti nozīmīgas  uzstāšanās (pēc N. Kaļiņina ielūguma) P. Čaikovska Koncertzālē Maskavā.

V. Rokša kopā ar krievu tautas mūzikas instrumentu orķestri aktīvi piedalījies Latvijas krievu biedrību pasākumos (tai skaitā arī festivālā “Krievu Kultūras dienās” Rīgā 2011. gadā), sagatavojis sava muzikālā kolektīva daudzpusīgas programmas. Krievu tautas mūzikas instrumentu orķestrim „Sadko” ir plašs un daudzveidīgs repertuārs – vairāk nekā 300 skaņdarbu dažādos mūzikas žanros – no tautas mūzikas līdz klasiskiem skaņdarbiem. Orķestris izpilda arī populāro mūziku – viena no publikas pieprasītākajām programmām bija komponista Oskara Stroka populārie skaņdarbi.   

V. Rokšas augstais profesionalitātes līmenis, viņa aizraušanās ar  radošo darbu, organizētāja talants veicinājis to, ka krievu tautas mūzikas instrumentu orķestris “Sadko” viņa vadībā visas savas pastāvēšanas laikā saglabājis augstu mūzikas izpildes kvalitāti un orķestris klausītājos guvis lielu atsaucību.  

Tā kā tautas pašdarbnieku kolektīvā pastāvīgi mainās dalībnieku sastāvs, Viktors Rokša savam orķestrim visu laiku sagatavojis jaunus izpildītājus. Šajā jomā izpaužas vēl viena viņa talanta šķautne – būdams labs pedagogs, viņš prata metodiski pareizi neilgā laikā sagatavot jaunus izpildītājus – orķestra dalībniekus.  

V. Rokša bija arī talantīgs aranžētājs; viņš pats veica visu to skaņdarbu aranžējumus, ko izpildījis viņa vadītais orķestris. Viņa pašaizliedzīgai radošai darbībai tautas mūzikas jomā bija un ir nozīmīga loma krievu tautas kultūras mantojuma saglabāšanā, tā ir veicinājusi profesionālās mūzikas kultūras izkopšanu Latvijā.

Viktors Rokša miris Rīgā 2020. gada 14. janvārī.

Apbalvojumi un goda nosaukumi:

2007. g. – Rīgas Domes izglītības, kultūras un sporta departamenta gada prēmijas “Baltais zvirbulis” laureāts par Latvijas starpnacionālās mūzikas kultūras saglabāšanu un  attīstīšanu; 

2011. g.  – Latvijas sabiedriskās gada prēmijas “Atzinība”  diplomands.

 

Marina Mihaiļeca

Ilustrācijas tēmai