Sākumlapa > Tēmas > Personas
Vladimirs Jurzinovs

Vladimirs Jurzinovs

Vladimirs Jurzinovs (1940. g. 20. februārī Maskavā, Krievijas PFSR) – pazīstams Krievijas hokejists un treneris, nо 1980. līdz 1989. gadam bija Rīgas «Dinamo» galvenais  treneris.

Vladimirs Jurzinovs 17 gadu vecumā kļuva par Maskavas «Dinamo» komandas uzbrucēju. Tolaik tas bija viens no labākajiem sporta klubiem Padomju Savienībā. PSRS izlases komandas sastāvā spēlēdams čempionātos  Eiropā un visā pasaulē, divreiz – 1963. un 1969. gadā – kļuva par pasaules čempionu.

1970. gadu sākumā viņš sāka strādāt par treneri, un tieši šajā darbības laukā guva panākumus un vislielāko atpazīstamību. 1972.–1974. gadā bija spēlējošais treneris  komandā “KOOVEE” (Somija). 1974.–1980. un 1989.–1992.  gadā bija Maskavas “Dinamo” galvenais treneris. 1990.–1992. gadā viņa vadībā komanda kļuva par valsts čempioni.

1980.–1989. gadā V. Jurzinova trenera karjera bija saistīta ar Rīgas “Dinamo”. Kad viņš pārņēma vadību šajā komandā, tās stāvoklis nebija tik bēdīgs kā sešdesmito gadu beigās, kad Latvijas hokejistu komandu vadīja Viktors Tihonovs.  Astoņdesmitajos gados Rīgas “Dinamo” stabili  atradās PSRS augstākās līgas turnīru tabulas vidū.

Salīdzinot ar Maskavas komandām, Rīgas hokeja komandas iespējas bija visai ierobežotas, nācās rēķināties galvenokārt tikai ar vietējiem resursiem. V. Tihonova izaudzinātā Latvijas hokejistu paaudze pakāpeniski noslēdza savu karjeru, bija nepieciešams atjaunināt komandas sastāvu. Šo visai sarežģīto uzdevumu V. Jurzinovs izpildīja spīdoši. Helmutu Balderi, Mihailu Vasiļonoku, Haraldu Vasiļjevu nomainīja jauna talantīga hokejistu paaudze, viņi bija galvenokārt Latvijas hokeja audzēkņi. Tieši trenera V. Jurzinova darbības laikā Latvijā par īstiem hokeja meistariem izauga spēlētāji Aleksandrs Beļavskis, Oļegs Znaroks, Artūrs Irbe, Aleksandrs Kerčs, Vitālijs Samoilovs un  vēl citi.

V. Jurzinova rūpīgais darbs drīz deva augļus. Padomju Savienības čempionāts 1987./1988. gadā Rīgas dinamiešiem bija  sekmīgs – komanda ieņēma otro vietu un saņēma sudraba medaļas. Tas bija Rīgas “Dinamo” komandas augstākais sasniegums visā tās piedalīšanās vēsturē Padomju Savienības hokeja čempionātos. Astoņdesmito gadu beigās Rīgas “Dinamo” bija viena no gados visjaunākajām PSRS augstākās līgas komandām.

Latvijai iegūstot neatkarību,  hokejisti, kurus talantīgais treneris V. Jurzinovs bija izaudzinājis  par īstiem meistariem, vēl ilgi aizstāvēja nacionālās izlases krāsas.

V. Jurzinovs ilgus gadus strādāja par PSRS izlases otro treneri, bet 1998. gadā bija  Krievijas izlases komandas galvenais treneris.  1990.–2000. gadā viņš strādāja par treneri Somijas un  Šveices hokeja klubos. 2006. gadā V. Jurzinovs beidza savu trenera karjeru, strādājot ar Jaroslavļas “Lokomotīves” komandu.

Par nopelniem hokeja attīstīšanā V. Jurzinovam tika piešķirts  Latvijas PSR (1983) un PSRS (1976) Nopelniem bagātā trenera tituls. 2002. gadā viņa vārds ierakstīts Starptautiskās hokeja federācijas Slavas zālē. Viņš vairākkārt saņēmis Padomju Savienības un Krievijas valsts apbalvojumus: viņam piešķirta medaļa “Par darba varonību” (1975), Darba Sarkanā Karoga ordenis (1978), ordenis “Goda Zīme” (1981), Slavas ordenis (1998), 4. pakāpes ordenis “Par nopelniem tēvijas labā” (2011).

Sergejs Coja

Vladimirs Jurzinovs ar Rīgas „Dinamo” komandu. 1984./85. gada sezonā.

Foto no Latvijas Sporta muzeja fondiem, autors nezināms.

 

Ilustrācijas tēmai