Sākumlapa > Tēmas > Personas
Mihaills Vasiļonoks

Mihaills Vasiļonoks

Mihails Vasiļonoks (1948. g. 1. maijā Taurkalnē, Latvijas PSR – 2023. g. 30. aprīlī Rīgā, Latvijas Republikā) – ilggadīgs vārtsargs Rīgas „Dinamo” hokeja komandā.

Mihails Vasiļonoks kopš bērnības aizrāvās ar sportu. Sākumā spēlēja RVR futbola komandā, pēc tam Rīgas lauksaimniecības mašīnu rūpnīcas „Rigaseļmaš” hokeja komandā. No 1967. līdz 1986. gadam spēlējis Rīgas «Dinamo» hokeju komandas sastāvā vārtsarga pozīcija. Trenera V. Tihonova vadībā Rīgas «Dinamo» komandā Mihails Vasiļonoks nogāja ceļu no PSRS hokeja čempionāta otrās līdz augstākajai līgai. Pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados hokejista talants izpaudās visspožāk. Kā zināms, tieši vārtsarga pozīcija hokeja komandā ir viena no svarīgākajām. Saka arī, ka komanda sākas ar vārtsargu. Ne velti M. Vasiļonoks ilgus gadus tika uzskatīts par komandas dvēseli un uzticams tās vārtu sargātājs. Latvijas vārtsargu ne reizi vien aicināja uz PSRS izlases pirmo un otro komandu (starp citu, viņš spēlēja PSRS izlasē Kanādas kausa izcīņa 1976. gadā).

No 1991. līdz 1994. gadam spēlēja “Vecmeistars Rīga” un “Latvijas Zelts” komandās.

Pēc savas spēlētāja karjeras viņš bija komandas “Liepājas Metalurgs” menedžeris, savukārt HK “Liepāja” komandā strādāja kā prezidents. 2008., 2009. un 2010. gados pasaules čempionātos  un 2010. gada Ziemas Olimpiskajos spēles Mihails Vasiļonoks bija Latvijas izlases vārtsargu treneris.

   Sergejs Coja

Ilustrācijas tēmai