Sākumlapa > Tēmas > Personas
Pjotrs Ugrjumovs

Pjotrs Ugrjumovs

Pjotrs Ugrjumovs (1961. g. 21. janvārī Rīgā, Latvijas PSR) – pazīstams Latvijas riteņbraucējs.

Pjotrs Ugrjumovs dzimis jauktā ģimenē (tēvs krievs, māte lietuviete). Mācījās Rīgas 28. vidusskolā. Kopš bērnības aizrāvās ar dažādiem sporta veidiem: peldēšanu, futbolu u. c. Taču profesionālā līmenī nodarbojās ar velosportu. Būdams mierīgas dabas, taču vienlaikus ļoti mērķtiecīgs  cilvēks, astoņdesmitajos gados kļuva par vienu  no PSRS vadošajiem sportistiem šosejas riteņbraukšanā. Piedalījās arī individuālās sacensībās, kalnu riteņbraukšanā.

Daudzkārtējs Latvijas, PSRS un starptautisku sacensību uzvarētājs. Par vienu no spožākajiem viņa sportiskajiem panākumiem pamatoti uzskata uzvaras divos atsevišķos  Tour de France daudzdienu velobrauciena posmos un otro vietu šī prestižā turnīra kopvērtējumā  (1994. gadā). No bijušās PSRS riteņbraucējiem tikai Ugrjumovs bija izcīnījis tik augsta ranga vietu šajās sacensībās.  Ugrjumovs piedalījās ne mazums citās sacensībās (Giro d'Italia, Vuelta Asturias u.c.), kur izcīnīja uzvaras un ieguva balvas.

1999. gadā Pjotrs Ugrjumovs beidza sportot un apmetās uz dzīvi Rimini, Itālijā. 1996. gadā viņš pieņēma Krievijas pilsonību, bet 2005. gadā kļuva par Latvijas pilsoni.

Pašlaik trenē jauno riteņbraucēju paaudzi. Kādu laiku bija "Rietumu Bankas" riteņbraukšanas komandas menedžeris ārzemēs.

Materiāla sagatavošanā izmantoti materiāli, ko apkopojis P. Ugrjumova draugs un klasesbiedrs J. Rabkevičš.

Sergejs Coja