Sākumlapa > Tēmas > Personas
Aleksandrs Beļavskis

Aleksandrs Beļavskis

Aleksandrs Beļavskis (1964. g. 17. janvārī Vitebskas apgabalā, Baltkrievijas PSR) – pazīstams Latvijas hokejists un hokeja treneris.           

No 1982. gadam līdz 20. gadsimta 90. gadu sākumam Aleksandrs Beļavskis spēlēja Rīgas „Dinamo” hokeja klubā. Tieši Latvijas galvaspilsētā viņš tapa par izcilu hokeja meistaru un kļuva par vienu no „Dinamo” komandas līderiem. Aleksandram Beļavskim piemita teicamas uzbrucēja dotības un viņš bija lieliski sagatavots fiziski. Tas ļāva viņam 20. gadsimta 80. gadu beigās kļūt par vienu no Rīgas komandas rezultatīvākajiem snaiperiem.  

No 90. gadu sākuma un līdz pat 2005. gadam Beļavskis spēlēja dažādos Zviedrijas hokeja klubos (pēdējos gados viņš bija arī spēlējošais treneris). Aleksandrs Beļavskis spēlēja arī Latvijas nacionālajā hokeja izlases komandā, piedaloties sešos pasaules hokeja čempionātos un 2002. gada ziemas Olimpiskajās spēlēs.   

Zviedrijā sākās Aleksandra Beļavska trenera karjera. Tur viņš strādāja Zviedrijas hokeja klubos Umeo un Ernšeldsvikā un vadīja junioru hokeja komandu U-20 „MoDo”. Kādu laiku A. Beļavskis bija Krievijas hokeja kluba «Молот-Прикамье» no Permas galvenais treneris, tomēr, viņam neizdevās tur psiholoģiski iekļauties un drīzumā viņš atstāja šo amatu.   
Būtu jāatzīmē, ka Aleksandrs Beļavskis bija Latvijas hokeja izlases galvenā trenera zviedra Kurta Lindstrēma palīgs laikposmā no 2001. līdz 2004. gadam, kad tas bija vadījis mūsu valsts galveno hokeja komandu.

2014. 15. julijā Latvijas hokeja federācija apstiprināja  Aleksandru Beļavski par Latvijas izlases galveno treneri.

2015. gada 16. jūnijā Latvijas hokeja federācija atbrīvoja Aleksandru Beļavski no Latvijas izlases galvenā trenera pienākumiem sakarā ar komandās neveiksmīgo uzstāšanos pasaules čempionāta Prāgā (13. vieta).

2015./16. gada sezonā strāda par Baltkrievijas hokeja jauniešu izlases galveno trenerī.

Sergejs Coja

Ilustrācijas tēmai