Sākumlapa > Tēmas > Personas
Sergejs Žoltoks

Sergejs Žoltoks

Sergejs Žoltoks   (1972. g. 2. decembrī Rīgā, Latvijas PSR  – 2004. g. 3. novembrī  Minskā, Baltkrievijā) – viens no labākajiem Latvijas hokejistiem 20. gadsimta deviņdesmitajos gados

90. gados Sergejs Žoltoks spēlēja NHL un bija viens no labākajiem Latvijas izlasē. 2004. gadā mira spēles laikā, cīnoties hokeja komandas „Rīga-2000” rindās.

Sergejs Žoltoks ir Latvijas hokeja audzēknis.  Deviņdesmito gadu sākumā viņš bija viens no visperspektīvākajiem spēlētājiem junioru grupā.  1990.–1992. gadā viņš spēlēja komandā “Dinamo” Rīgā (1991.–1992. gada sezonā klubs saucās “Pārdaugava”) centra uzbrucēja pozīcijā  .

Vēlāk Sergejs Žoltoks aizbrauca uz Amerikas kontinentu. Apmēram desmit gadu viņš spēlēja dažādos ASV un Kanādas  Nacionālās  hokeja līgas klubos, to skaitā tādās plaši pazīstamās komandās kā Bostonas “Bruins”, Monreālas “Canadiens”, Edmontonas “Oilers” u.c.  2004. gadā  (Nacionālās hokeja līgas lokauta dēļ) viņš atgriezās  dzimtenē un sāka spēlēt  komandā “Rīga-2000”. Savas sporta karjeras gados S. Žoltoks ne vienreiz vien spēlēja Latvijas hokeja izlasē un bija viens no tiem, kurš palīdzēja tai gūt panākumus starptautiskajā arēnā. Bez šaubām viņu var dēvēt par  vienu no visspilgtākajiem Latvijas hokejistiem.

2004. gada 3. novembrī Minskā (Baltkrievija) neilgi pirms mača beigām Sergejam Žoltokam kļuva slikti. Ārsti centās darīt visu iespējamo. Taču viņa dzīvību neizdevās glābt, viņš mira  no sirdstriekas. Sergeja Žoltoka nāve dziļi satrieca hokejistus, trenerus un visus hokeja cienītājus mūsu zemē.

2005. gadā  Rīgas 55. vidusskola (kur tiek gatavota hokejistu rezerve) tika nosaukta Sergeja Žoltoka vārdā.  2021. gdā Rīgas Sergeja Žoltoka vidusskola pārveidota par Rīgas Sergeja Žoltoka pamatskolu. Kopš 2005. gada Rīgā notiek ikgadējais Sergeja Žoltoka piemiņas hokeja turnīrs.

Sergejs Coja

Ilustrācijas tēmai