Sākumlapa > Tēmas > Personas
Mihails Zemļinskis

Mihails Zemļinskis

Mihails Zemļinskis (1969. g. 21. decembrī Rīga, Latvijas PSR) – populārs Latvijas futbolists 1990. gadu beigās/2000. gadu sākumā spēlēja Latvijas izlasē. Latvijas Republikas 9.,10., 11. un 12. Saeimas deputāts.

Mihails Zemļinskis mācījās Rīgas 76. vidusskolā, Imantas mikrorajonā. No 1988. līdz 1989. gadam dienēja padomju armijā. No bērnības aizrāvās ar futbolu. Pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu beigās spēlēja Rīgas futbola klubā «Daugava». Deviņdesmito gadu sākumā iestājās Rīgas meistarkomandā «Skonto», bija aizsargs. Šajā laikā M. Zemļinskis vairāk nekā desmit reizes kļuva par Latvijas čempionu; cīnījās šis komandas sastāvā starptautiskās sacensībās (Eiropas čempionu līgā), piedalījās dažādos sporta turnīros.

M. Zemļinskis dažas reizes mēģināja spēlēt ārzemēs – Izraēlas un Ungārijas komandās, taču tur viņa karjera neveidojās sekmīgi, un viņš atgriezās Rīgas «Skonto».
Latvijas nacionālās futbola izlases godu M. Zemļinskis aizstāvēja vairāk nekā simt oficiālos mačos. Par viņa karjeras augstāko pakāpienu kļuva uzstāšanās Latvijas nacionālās komandas sastāvā Eiropas futbola čempionātā 2004. gadā. Tur, atrodoties starp kontinenta stiprākajām izlasēm, Latvijas komanda apliecināja sevi kā atbilstīgu šai izlasei.

2005. gadā M. Zemļinskis savu sportista karjeru beidza.

M. Zemļinskis pamatoti tiek uzskatīts par  Latvijas futbola leģendu. Viņš bija starp tiem spēlētājiem, kas lika pamatus neatkarīgās Latvijas futbolam!

Līdztekus sportista darbam M. Zemļinskis studēja un beidza Latvijas Valsts Fizkultūras institūtu, lai kļūtu par futbola treneri. 2000. gadu beigās viņš strādāja Rīgas klubā «Olimps», Daugavpils vienībā «Daugava» u.c.

Pēdējos gadus M. Zemļinskis iesaistījies profesionālajā politikā. Pēc futbolista karjeras beigām viņš iestājās politiskajā apvienībā «Saskaņas centrs», bet 2009. gadā kļuva par Latvijas 9. Saeimas deputātu. Pēc tam tika ievēlēts arī Latvijas 10. (2010), tad 11. (2011) un 12. Saeimā (2014).

 
Sergejs Coja