Sākumlapa > Tēmas > Personas
Larisa Savčenko-Neilande

Larisa Savčenko-Neilande

Larisa Savčenko–Neilande (1966. g. 21. jūlijā Ļvovā, Ukrainas PSR) – Latvijas tenisiste, «Roland Garros» (Francijas atklatais čempionts) (1989) un Vimbldonas turnīru uzvarētāja (1991) pārī at Nataļju Zverevu.

Larisa Savčenko dzimusi Ļvovā. Pēc laulībām 1989. gadā pārcēlās uz Jūrmalu, Latvijā, pie vīra latviešu tenisa trenera Aleksandra Neilanda (pieņemot dubulto uzvārdu – Savčenko-Neilande). Vēlāk ar viņu izšķīrās un apprecējās otrreiz ar uzņēmēju Oļegu Sibriku.

Jau bērnībā Larisa aizrāvās ar sportu. No otrās klases sāka apmeklēt sporta biedrības „Dinamo” tenisa sekciju Ļvovā. Jau kā pusaudze piesaistīja pazīstamā trenera Šamila Tarpiščeva uzmanību. 17 gadu vecumā viņa sāka piedalīties starptautiskās sacensībās. 1983. gadā pārī ar Svetlanu Čerņevu nokļuva līdz Vimbldonas turnīra ceturtdaļfinālam. Šajā gadā, arī dubultspēlē, kļuva par PSRS čempioni un pasaules čempioni amatieru turnīrā Jūrmalā.

Savčenko un Čerņevas sadarbība turpinājās līdz 1987. gadam. Pa šo laiku viņas uzvarēja četros PSRS vasaras un vienā ziemas tenisa čempionātā. 1987. gadā viņas sasniedza Vimbldonas turnīra pusfinālu.

1987. gadā Larisa Savčenko sāka spēlēt pārī ar Nataļju Zverevu. 1988. gadā viņas uzvarēja prestižajā Birmingemas dubultspēļu turnīrā. Nākamos trīs gados Savčenko-Neilande kopā ar Zverevu bija pirmās vēl 16 sacensībās, ieskaitot divus ļoti augsta ranga turnīrus: Francijas atklāto čempionātu 1989. gadā un Vimbldonas turnīru 1991. gadā.

1992. gadā Larisa jau atradās WTA ranga tenisistu augšgalā. Astoņdesmito gadu beigās piedalījās arī vienspēlēs, kur tāpat guva labus rezultātus, piemēram, 1991. gadā uzvarēja WTA turnīrā Sanktpēterburgā.

Drīz pēc PSRS sabrukuma sadarbība ar Naaļju Zverevu pārtrūka. Tomēr Larisa Savčenko–Neilande vēl pietiekoši ilgi uzstājās dubultspēļu turnīros ar citām partnerēm, taču tik labus rezultātus vairs nesasniedza.

No 1992. līdz 1997. gadam lielākās uzvaras tenisiste guva jauktajās dubultspēlēs. Kopā ar Cirilu Suku, Andreju Olhovski un Marku Budfordu viņa astoņas reizes iekļuva lielo dubultspēļu finālos un četras reizes tajos uzvarēja.

No 1992. gada piedalījās starptautiskās sacensībās Latvijas izlases sastāvā. 1992. gadā pārstāvēja Latviju vasaras olimpiādē Barselonā. Agrāk daudzkārt spēlēja PSRS izlasē Federāciju kausa izcīņā un citās sacensībās.

90. gadu otrajā pusē Larisai Savčenko–Neilandei sākās muguras sāpes, līdz 1999. gadā viņa bija spiesta atteikties no profesionālas sportistes karjeras. Lai gan dažos turnīros tomēr viņa vēl piedalījās, piemēram, 2000. gadā iesaistījās vairākos mačos, 2003. gadā pēc Latvijas izlases trenera Andra Fiļimonova lūguma cīnījās divās dubultspēlēs un kopā ar savām partnerēm uzvarēja Grieķijas un Alžīrijas sportistes.

Larisa Savčenko–Neilande Latvijas un Krievijas tenisa vēsturē atzīmēta kā rekordiste pēc nospēlēto sezonu skaita, vienspēļu un dubultspēļu skaita ziņā u.c.

1991. gadā viņai piešķīra PSRS Nopelniem bagātās sporta meistares goda nosaukumu. Šajā gadā dubultspēlē ar Natašu Zverevu viņa uzvarēja prestižajā Vimbldonas tenisa turnīrā, tādējādi kļūstot par pirmajām padomju sportistēm, kam piešķirts tik augsts tituls. 1992. gadā kopā ar Natašu Zverevu viņu atzina par WTA labāko gada dubultspēļu pāri. Tāpat viņa ir vairākkārtēja citu tenisa sacensību uzvarētāja vienspēlēs un dubultspēlēs. 2006. gadā Larisu Savčenko– Neilandi uzņēma Krievijas Tenisa Slavas zālē, 2010. gadā viņai piešķīra arī Draudzības ordeni.

Pašlaik strādā par treneri, arī šajā jomā gūstot panākumus. 2009. gadā sāka strādāt ar Svetlanu Kuzņecovu, un pavisam drīz viņas audzēkne uzvarēja Francijas atklātajā „Roland Garros” čempionātā. No 2000. gada ir viena no Krievijas izlases vadītājām Federāciju kausā, kur vairakkārt savas audzēknes aizvedusi līdz uzvarai šajās sacensībās.

Larisa Savčenko–Neilande ir divu bērnu māte, kuri dzimuši laulībā ar Oļegu Sibriku.

 

Sergejs Coja