Aleksandrs Gurins

Aleksandrs Gurins

Aleksandrs Gurins (1959. g. 3. martā Rīgā, Latvijas PSR) – žurnālists, vestures zinātņu kandidāts, publicists.

1981. gadā absolvēja Latvijas Universitātes Filoloģijas fakultāti, saņemdams diplomu ar izcilību. Pēc tam turpināja studijas LVU Vēstures un Filozofijas fakultātes aspirantūrā.

Strādāja Latvijas masu saziņas līdzekļos, pēc disertācijas aizstāvēšanas – par sociāli politisko pētījumu institūta zinātnisko līdzstrādnieku.

Neatkarīgajā Latvijā bija viens no avīzes «Russkij Putj» („Krievu Ceļš”) dibinātājiem, strādāja avīzes redakcijā kā žurnālists. Vadīja politikas nodaļu dienas laikrakstā «Panorama Latviji», septiņus gadus strādāja iknedēļas avīzes «Rakurs» redakcijā. Aleksandrs Gurins ir žurnālistikas konkursa "Jantarnoje pero" („Dzintara spalva”) laureāts (šo konkursu rīko Krievijas Federācijas vēstniecība).

A.Gurins uzrakstījis vairāk kā tūkstoti avīžu rakstu par Latvijas vēstures jautājumiem (paši interesantākie no rakstiem tika pārtulkoti uz latviešu valodu un pieejami mājas lapā : www.pctvl.lv , rubrikā „Vēstures paralēles”).

A.Gurins aktīvi piedalījās sabiedriskajā dzīvē, savulaik bija viens no Latvijas Cilvēktiesību komitejas dibinātājiem, partijas «Līdztiesība» Valdes loceklis.

Uzstājās ar referātiem virknē zinātnisko konferenču, kas tika rīkotas Rīgā. Kā autoru kolektīva loceklis piedalījās izstādē «Russkije Latviji» („Latvijas krievi”), kas tika demonstrēta ne tikai Rīgā, bet arī Eiropas Parlamentā. Sagatavoja vairāk kā 10 rakstus krājumam „Baltijas krievi: vēsture kultūras pieminekļos (1710-2010)” («Прибалтийские русские: история в памятниках культуры (1710-2010)»), kas nāca klajā 2010. gadā. Aiz robežas publicēja vēsturiskās tematikas rakstus.

Aleksandrs Gurins ir 10 vēsturisku garo stāstu autors; šie stāsti tika publicēti laikrakstos «Russkij Putj» un «Panorama Latviji». Bija 48 sēriju mākslas un publicistiskās pārraides «Mēs-Мы» aktierfilmas daļas scenārija autors.

Vaļasprieks: ekskursiju vadīšana Rīgā, saskarsme ar četrkājainiem draugiem.

 

Par viņu:

Илья Дименштейн. С Александром Гуриным по Риге

Aleksandra Gurina publicistika