Sākumlapa > Tēmas > Personas
Jevgeņijs Drobots

Jevgeņijs Drobots

Jevgeņijs Drobots (1946. g. 18. augustā Ļeņingradas apgabala Ņevdibstrojas pilsētā, KPSFR – 2021. g. 27. jūnijā Daugavpilī, Latvijas Republikā) – padomju laiku un Latvijas sabiedriskais un politiskais darbinieks.

Jevgeņijs Drobots ir dzimis Ļeņingradas apgabala Ņevdibstrojā. Viņa vecāki – tēvs Pāvels Drobots - Otrā pasaules kara laikā bija izlūkdienesta kapteinis, pēc kara strādāja dažādos saimnieciskajos amatos; māte – Lidija Drobota –bija grāmatvede, veikala vadītāja. Kopš 1947. gada ģimene dzīvoja Daugavpilī.  

Jevgeņijs Drobots mācījies Daugavpils 2. vidusskolā. Skolnieks būdams, viņš aizrāvās ar peldēšanu un pieccīņas sportu.

1961. gadā pēc skolas absolvēšanas J. Drobots sāka strādāt uzņēmumā „Austrumu Elektrotīklu Energoremonts” par elektrisko mašīnu un aparātu tinuma meistaru. No 1965. līdz 1968. gadam viņš dienējis Padomju armijā. Pēc dienesta armijā viņš absolvējis Rīgas Politehnisko institūtu (RPI) specialitātē „metālgriešanas mašīnu un automātu tehnoloģija”.

Pēc RPI absolvēšanas Jevgeņijs Drobots sāka strādāt Daugavpils Ķīmiskās šķiedras rūpnīcā (DĶŠR). Šeit viņš strādājis par darba zinātniskās organizācijas laboratorijas inženieri, pēc tam - par maiņas priekšnieku, tehnologu, ķīmiskā ceha priekšnieku. 1986. gadā J. Drobots tika iecelts par DĶŠR galvenā inženiera vietnieku jaunās tehnikas jautājumos.   

1990. gadā Jevgeņijs Drobotss tika ievēlēts par Latvijas Augstākās Padomes deputātu. Viņš darbojās frakcijā „Līdztiesība”. Kopā ar lielāko daļu no krievvalodīgajiem deputātiem J. Drobots nebija piedalījies 1990. gada 4. maija balsošanā par Latvijas Republikas valstiskās neatkarības Deklarāciju. 

Nākamā parlamenta – Latvijas 5. Saeimas – vēlēšanās Jevgēņijs Drobots vairs nevarēja piedalīties, jo 1991. gadā viņam tika piešķirts nepilsoņa statuss. Tomēr no politiskās darbības viņš nenovērsās.

Pēc deputāta pilnvaru beigām Jevgeņijs Drobots atgriezās Daugavpilī, kur viņš kļuva par politiskās darbības koordinatoru – sākumā sabiedriskās kustības „Līdztiesība”, pēc tam – Latvijas Sociālistiskās partijas ietvaros, būdams par vienu no šīs partijas dibinātājiem. 1990. gadu vidū starp „Līdztiesības” līderiem, no vienas puses, un deputātiem sociālistiem, no otras puses, izvērtās ass ideoloģiskais konflikts. Rezultātā, kustības „Līdztiesība” aktīvisti izstājās no Latvijas Sociālistiskās partijas un izveidoja savu partiju „Līdztiesība”. 

20. gadsimta 90. gados, līdztekus politiskajai darbība, Jevgeņijs Drobots nodarbojies arī ar uzņēmējdarbību, kas kļuva par viņa ģimenes eksistences avotu. Drobota uzņēmums bija saistīts ar metāllūžņu piegādēm Liepājas tēraudlietuves rūpnīcai.  

1990. gadu beigās Daugavpilī darbojās labi organizēta partijas „Līdztiesība” nodaļa, kurā bija daudz biedru. Pateicoties Jevgeņija Drobota un viņa biedru darbībai, 1998. gadā LR 7. Saeimā no Daugavpils tika ievēlēti divi deputāti – partijas „Līdztiesība” biedri. 2001. gadā apvienība PCTVL (Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā), kurā ietilpa arī partija „Līdztiesība”, saņēma divas deputātu vietas Daugavpils pilsētas domes vēlēšanās un iestājās valdošajā koalīcijā. 2005. gadā pašvaldību vēlēšanās, iegūdama vienu deputāta vietu, apvienības PCTVL kandidāts saņēma Daugavpils vicemēra posteni. Šie panākumi tika sasniegti, tai skaitā, pateicoties Jevgeņija Drobota organizatoriskiem un diplomātiskiem centieniem.  

2003.- 2004. gadā Jevgeņijs Drobots aktīvi piedalījies Daugavpils Krievu skolu aizsardzības štāba darbībā.  

1999. gadā Jevgeņijs Drobots bija piedalījies Latvijas Krievu kopienas (LKK) atjaunošanā. Nākamās desmitgades laikā Drobots bija viens no Daugavpils LKK nodaļas vadītājiem.   

Pateicoties Jevgeņija Drobota centieniem, Daugavpilī tika izveidots unikāls Sabiedrisko organizāciju centrs, kura rīcībā ir mājīgas telpas pilsētas centrā. Šajās telpās notiek daļa kultūras pasākumu, tās regulāri izmanto arī daudzas nevalstiskās organizācijas un iniciatīvās grupas, rīkojot sapulces, diskusijas un tikšanās.

Jevgeņijs Drobots bija precējies, viņam ir divi pieaugušie dēli. Viņš prata labi spēlēt šahu, augsti vērtēja klasisko mūziku, operas mākslu un krievu komponistu romances.  

Interesants fakts: neskatoties uz to, ka vairāk kā 20 gadus Jevgeņijs Drobots ir nodzīvojis, būdams Latvijas nepilsonis, un viņš nevareja pretendēt uz naturalizāciju sakarā ar to, ka 1991. gada otrajā pusē bija darbojies kā opozicionārs komunistiskās partijas ietvaros, tomēr 2000. gados viņš veiksmīgi darbojies dažās vietējās pašvaldības komisijās un ietilpis kādas no Latvijas parlamentārās partijas vadībā. Jevgeņijs Drobots pilnībā integrējies Daugavpils sabiedriskajā dzīvē, un pēc politiskās dalības un ietekmes līmeņa viņš pārsniedza daudzus pilsoņus, kuri ieņem amatus likumdošanas un izpildvaras struktūrās. 

Jevgeņijs Drobots ir miris pēc smagas slimības Daugavpilī 2021. gada 27. jūnijā.