Sākumlapa > Tēmas > Personas
Genādijs Šitiks

Genādijs Šitiks

Genādijs Šitiks (1958. g. 18. jūnijā Rīgā, Latvijas PSR  – 2009. g. 20. augustā Rīgā, Latvijas Republikā) – Latvijas futbolists un treneris.

Jau kopš bērnības gadiem Genādijs Šitiks bija nodarbojies ar sportu. Pirmās futbola spēles iemaņas viņš apguvis Rīgas Futbola skolā bērniem.

Kopš 1979. gada Genādijs Šitiks spēlējis Rīgas meistarkomandas “Daugava” sastāvā. Komandā viņš spēlējis pusaizsarga pozīcijā. Futbolists izcēlies ar augstu rezultativitāti (spēlējot PSRS čempionāta pirmajā līgā, viņš ir guvis 77 vārtus). G. Šitiks tika uzskatīts par spēles standarta stāvokļu izpildes speciālistu: soda sitieni, stūra sitieni u. c.  

1985. gadā kopā ar meistarkomandu “Daugava” Genādijs Šitiks bija izcīnījis tā saucamās “mazās” zelta medaļas, tas ir uzvarējis PSRS čempionāta  futbolā pirmās līgas meistarsacīkstēs. Diemžēl toreiz futbola komandai “Daugava” tā arī neizdevās iekļūt augstākajā līgā, jo saskaņā ar sacensību reglamentu papildus vēl tika paredzēts pārejas turnīrs. Bet šajā turnīrā futbola klubs no Latvijas uzstājās neveiksmīgi.

Par pirmo vietu 1985. gada pirmajā līgā Genādijam Šitikam tika piešķirts PSRS sporta meistara nosaukums. 1986. un 1987. gadā G. Šitiks kopā ar “Daugavu” bija izcīnījis trešo vietu PSRS čempionāta pirmās līgas meistarsacīkstēs.

Futbola spēlētāja karjeru Genādijs Šitiks bija nolēmis noslēgt Liepājā, tādēļ 1989. gadā viņš pārgāja futbola komandas “Zvejnieks”sastāvā (Liepāja). Vēlāk, kādu laiku viņš spēlējis sporta klubā “Olimpija” (Liepāja).

1991. gadā G. Šitiks atgriezās Rīgā, lai palīdzētu Latvijas galvenajai futbola komandai “Pārdaugava” (agrāk šim futbola klubam bijis nosaukums “Daugava”). Tolaik meistarkomanda “Pārdaugava” bija atradusies smagā stāvoklī. Tomēr gūtā trauma nedeva Šitikam iespēju spēlēt visas sezonas garumā. 1990. gadu pirmajā pusē futbolists spēlējis dažās komandās, kas piedalījās Latvijas meistarsacīkstēs futbolā.

1992. gadā Genādijs Šitiks četras reizes bija izgājis futbola laukumā, spēlējot Latvijas izlases sastāvā.

Pēc futbola spēlētāja karjeras beigām Genādijs Šitiks kļuvis par treneru. 1990. gadu vidū viņš vadījis futbola klubu “Vecrīga” (Rīga). 1999. gadā viņš dibinājis bērnu futbola skolu ar savu vārdu - “Šitiks”. Šī skola, kas sagatavo jaunos sportistus, arī pašreiz ir viena no labākajām Latvijā.

2005. gadā Genādijs Šitiks sācis vadīt Latvijas U-21 (jauniešu) futbola izlasi, kuru viņš turpinājis vadīt līdz pat savai pēkšņai un pāragrai nāvei 2009. gada 20. augustā.  

                                                                                         

Sergejs Coja