Sākumlapa > Tēmas > Personas
 Ņikanors Zubkovs

Ņikanors Zubkovs

Tēvs Nikanors Zubkovs (1929. g. 10. augustā Ilūkstes apriņķī,  Silenes pagastā, Latvijas Republikā –  2015. g. 6. augustā Daugavpilī, Latvijas Republikā)  – Latvijas Vecticībnieku Pomoras Baznīcas Garīgās komisijas priekšsēdētājs no 2005. līdz 2015. gadam, Daugavpils Grīvas Vecticībnieku draudzes garīgais tēvs no 1986. līdz 2015. gadam.

Nikanors Zubkovs ir dzimis, pēc viņa mātes teiktā (dokumenti bija sadeguši), 1929. gada 10. augustā  mājsaimniecībā ”Irbes” (Kamariški).

Bērnībā Nikanors darīja dažādus lauksaimniecības darbus. Viņa vecāki piekopa stingru kristīgu dzīvesveidu. Jau skolas gados tēvs iesaistīja dēlu baznīcslāvu rakstu apgūšanā. Mājās bija dievkalpojumu grāmata (časoslov) un psalmu grāmata. Zēns izrādīja lielu centību baznīcas rakstu apgūšanā un viņu pieņēma Voitišķu lūgšanu nama klirosā. N. Zubkovs apguva arī galdnieka meistarību. Vēlāk kopā ar māsu aizbrauca dzīvot Daugavpilī, kur viņš vienmēr apmeklēja Grīvas dievnama klirosu. Tur garīgais tēvs bija Prokopijs Strelkovs (1904–1988), viņš iepazīstināja N. Zubkovu ar zīmju dziedāšanas praksi un citām prasmēm. Lai arī apgūt zīmju dziedāšanu nebija viegli, N. Zubkovs bija ļoti prasīgs pret sevi, lielā vēlēšanās apgūt baznīcas dziedāšanu mudināja viņu izmantot ikvienu iespēju pilnveidot savas prasmes. Tajos gados Grīvas dievnama klēra priekšnieks bija Arkādijs Makejevs (1907–1985), viņš vadīja arī Grīvas Senatnes cienītāju pulciņa kori, tā koristi arī piekopa senās dziedāšanas praksi. N. Zubkovs ir bijis psalmotājs, kanonarhs, vadošais dziedātājs. Svētību kalpošanai par tēvu Grīvas  Vecticībnieku draudzē 1989. gada 12. novembrī viņam deva viens no visgodajamākajiem senpareizticības  mācītājiem 20. gadsimtā, viņa garīgais tēvs Agejs Volkovs (1892–1992).

Tēva Nikanora un viņa sievas Jevfimijas ģimenē uzaugušas divas meitas un dēls, viņiem pašiem ir savas ģimenes. Nikanors Zubkovs daudz spēka ieguldījis  Grīvas Vecticībnieku dievnama labiekārtošanā. Šajā dievnamā notikušas ne viena vien  Latvijas Vecticībnieku Pomoras Baznīcas sanāksmes. Tēva Nikanora labvēlīgā un patiesā tiekšanās vienot visus Latvijas vecticībniekus, stiprināt seno ticību radīja dziļu cieņu pret viņu.  Ilgus gadus N. Zubkovs vadīja Latvijas Vecticībnieku Pomoras Baznīcas Garīgo komisiju.

Tēvs Nikanors Zubkovs aizgāja mūžībā 2015. gada 6. augustā Daugavpilī.

Ilarions Ivanovs

 

Informācijas avoti:

Старообрядческий церковный календарь на 1999 год. – Даугавпилс, 1998.

Барановский В., Поташенко Г.  Староверие Балтии и Польши. – Vilnius:  Aidai, 2005, с. 187.

Поморский Вестник, № 22–23, 2009, с. 143.

Nikanors Zubkovs. Autobiogrāfija. Latvijas Vecticībnieku biedrības arhīvs.

 

Ilustrācijas tēmai