Sākumlapa > Tēmas > Personas
Akindins Podrjadčikovs

Akindins Podrjadčikovs

Akindins Podrjadčikovs (1816./1828. g.?, Kaunas guberņā, Krievijas Impērijā – 1905. g. 7. oktobrī, Rīgā) – Rīgas Grebenščikova vecticībnieku kopienas garīgais mācītājs gandrīz vai 30 gadu laikā - XIX gadsimta beigās – XX gadsimta sākumā. Viņš kristījis, laulājis Grebenščikova draudzes vecticībniekus, apdziedājis nelaiķus un dziedājis lūgšanu nama korī. Viņš bija izpelnījies lielu autoritāti Rīgas vecticībnieku vidū.

Akindins Podrjadčikovs ir cēlies no zemnieku kārtas, viņa tēvs – vecticībnieks Klementijs Podrjadčikovs. Akindins ir dzimis Kauņas guberņas Jaunaleksandra apriņķī (patlaban – Lietuvas Republikas Zarasu pilsētas apkārtne). Viņš bijis pierakstīts pie Ščitovskas draudzes, kas tolaik atradusies Minskas guberņas Bobruiskas apriņķa Novodorogas pagastā.

Akindins Podrjadčikovs ir miris 1905. gada 7. oktobrī Rīgā, apbedīts Rīgas Sv. Jāņa (Ivana) kapos. Rīgas Grebenščikova vecticībnieku kopienas metriskajā grāmatā “Ieraksts par mirušajiem” 1905. gadā ir ieraksts par Akindina Podrjadčikova nāvi 89 gadu vecumā, tas nozīmē, ka viņš ir dzimis 1816. gadā. Taču 1897. gada Pirmās Vispārējās Tautas skaitīšanas materiālos kā A. Podrjadčikova dzimšanas gads ir ierakstīts 1828. g.

Akindina Podrjadčikova dēli - Jelifers Podrjadčikovs (1872-1932) un Jakovs Podrjadčikovs – 1896. gadā pārcēlušies no mūsdienu Baltkrievijas teritorijas uz Sibīriju, kur nodibinājuši jaunu vecticībnieku apmetni – Ujaras sādžu Krasnojarskas novada Krasnoturenskas apriņķī. Pļava pie šīs sādžas joprojām tiek dēvēta par Jelifera pļavu.

Jelifers Podrjadčikovs pārcēlies dzīvot uz Sibīriju kopā ar sievu Malaņju (dzim. Gusarova). Viņiem bija bērni: dēls Grigorijs (1888–23.03.1938) – tika arestēts, izsūtīts un 1938. gadā Sahalīnā sodīts ar nāvessodu nošaujot, 1957. gadā reabilitēts; meita Kilikija – devās uz Sahalīnu pie represētā brāļa, nodzīvoja tur līdz pat nāvei 1970. gadā; dēls Vasilijs – Pirmā pasaules kara laikā karojis frontē, nopelnījis Sv. Jura (jeb Georgija) Krustu, pēc kara atgriezies mājās un dzīvojis Ujaras sādžā.

Sibīrijā Jelifera un Malaņas Podrjadčikovu ģimenē piedzimuši vēl trīs bērni – Anna, Agripīna un Klavdija, pēc apprecēšanās – Sokolova.

Jaunajā dzīves vietā pazīstamā vecticībnieku mācītāja bērni un mazbērni turpinājuši turēties pie vecticībnieku reliģiskajām tradīcijām – rīkoja kristības, nelaiķu apdziedāšanu utt., kaut gan tajos laikos to visu rīkot bija bīstami. Akindina Podrjadčikova pēcnācēji līdz pat šai dienai dzīvo Krasnojarskas novadā.

Rīgas Grebenščikova vecticībnieku kopienas mācītāja Akindina Podrjadčikova mazmazdēls – Kondratijs Sokolovs (1926. g.– 1944. g. 20. jūlijā) Otrā pasaules kara laikā kritis Latvijā. Viņš ir apbedīts Latgalē, Pušmucovas ciema karavīru brāļu kapos (netālu no Rēzeknes un Ludzas).

Aleksandrs Zagorovskis

Ilustrācijas tēmai