Sākumlapa > Tēmas > Personas
Jurijs Peškovs

Jurijs Peškovs

Jurijs Peškovs (1940. g. 29. maijā Ļeņingradā/Sanktpēterburgā, Krievijas PFSR) – akordeonists, komponists, mūzikas skaņdarbu aranžētājs un pedagogs. 

Kopš 1946. gada Jurijs Peškovs dzīvo Rīgā. Bērnības gados viņš iemācījās spēlēt akordeonu bez notīm – pēc dzirdes. Jaunībā viņš nolēma iegūt muzikālo izglītību un 1956. gadā iestājās 1. Bērnu mūzikas skolas pieaugušo vakara nodaļā (viņa pedagogs bija О. Strautiņš). Septiņu gadu skolas kursu jauneklis apguva 3 gadu laikā. Aizraušanās ar mūziku bija tik spēcīga, ka Jurijs turpināja izglītoties, iestājoties Jelgavas Mūzikas skolā (pedagogs V. Miezītis). Jaunekļa muzikālās dotības un iepriekšējas izglītības pakāpe bija pietiekošas, lai pieņemtu viņu uzreiz 4. kursā.

Savu profesionālo izglītošanos J. Peškovs pabeidza 1971. gadā kā Lietuvas Valsts konservatorijas absolvents (Viļņā). Šeit viņš mācījās akordeona spēles klasē pie docenta A. Baikas.  

Savu pedagoģisko darbību Jurijs Peškovs uzsāka 1961. gadā, strādājot par pasniedzēju Bērnu muzikas skolā. 1966. gadā viņš sāka strādāt par pasniedzēju Jāz. Mediņa Mūzikas skolas Tautas mūzikas instrumentu nodaļā, drīzumā tika iecelts par šīs nodaļas vadītāju. Viņa vadītajā klasē ieguva profesionālās izglītības pamatus izpildītāji akordeonisti un pedagogi, kuri arī patlaban strādā Latvijā, Vācijā, Krievijā, Izraēlā, ASV un citās valstīs. Daudzi Jurija Peško

.va audzēkņi kļuva par republikānisko un starptautisko konkursu laureātiem.

1990. gados pieredzējis pedagogs atstāja darbu Bērnu mūzikas skolā; turpmāk viņš turpināja apmācīt topošos muzikantus  Jāz. Mediņa Mūzikas skolā. Arī patlaban pie viņa pastāvīgi konsultējas daudzi mūziķi iesācēji un profesionāļi, it īpaši, gatavojoties koncertiem un grasoties piedalīties konkursos. Autoritatīvo pedagogu un muzikantu kā žūrijas locekli aicina piedalīties akordeonistu konkursos daudzās pasaules valstīs.  

Visas savas radošās darbības laikā Jurijs Peškovs bijis dažādu instrumentālo ansambļu dalībnieks un vadītājs. To starpā viņš spēlēja А. Priedīša, J. Rižova, V. Ņikandrova, V. Hodukina vadītajos muzikantu kolektīvos Latvijā. Uzstājās akordeonistu kvinteta «Koncertino» sastāvā Viļņā (kvinteta vadītājs – R. Svjackjavičus). J. Peškova viesizrādes notika Maskavā, Sanktpēterburgā, Minskā, Viļņā, Vācijas pilsētās.

J. Peškovs ir atzīts akordeonoists-virtuozs, viņš tiek allaž gaidīts dažādos koncertos, viņam ir sava klausītāju auditorija. J. Peškovs ir Latvijas tautas daiļrades konkursa laureāts (1957. g.).

Akordeonista izpildītāja darba turpinājums ir muzikālo kompozīciju komponēšana. Iesākumā viņš bija  pievērsies skaņdarbu kopmonēšanai, vēloties paplašināt pats savu repertuāru. Tomēr ar laiku J. Peškova komponētos skaņdarbus savā repertuārā iekļāva arī citi dažādu valstu muzikanti. Par viņa daiļrades atzinības faktu var kalpot tas, ka viņa nelielais instrumentālais skaņdarbs "Valsis mazurka" tika iekļauts Dānijas starptautiskā izpildītāju konkursa obligātajā programmā. Savā izpildītāja un komponista daiļradē Jurijs Peškovs, pēc viņa paša atzinuma, ir pievērsies  mizetes stilam - akordeona mūzikas estrādes virzienam.

J. Peškova muzikālās kompozīcijas ir izdotas veselā virknē nošu krājumu akordeonam. Firma "Ritonis-market"(Maskava) ir laidusi klajā audiodisku ar Jurija Peškova skaņdarbu ierakstiem.  

Muzikālo kompozīciju vidū:

Valsis – prezents; Apsveikuma maršs; Nostaļģija; Karnevāls; Moldāvu tautas mūzikas skaņdarbu aranžējumi un daudzas citas.

 Apbalvojumi:

2008. g.Ordenis ''Legenda Viva'' un pasaules akordeona spēles meistaru Augstākās līgas viceprezidenta goda nosaukums;
2007
. g.Ordenis un diploms par goda titula «Dzīvā leģenda» piešķiršanu ar formulējumu «Par nozīmīgu ieguldījumu vispārcilvēcisko ideālu, dailes un tikumu nostiprināšanā un pavairošanā».  

 

Marina Mihaileca