Sākumlapa > Tēmas > Personas
Nadežda Kārkliņa

Nadežda Kārkliņa

Nadežda Kārkliņa (dzimusi Tihonova; 1878. g. 25. februārī Tiflisā, Krievijas impērijā – 1943. g. 26. maijā Rīgā, Latvijā/Ostlandē) – pianiste un klavierspēles pedagoģe. Latvijas Konservarotijas profesore.  

Nadežda Tihonova ir dzimusi kolēģijas padomnieka ģimenē Gruzijā. 1901. gadā pēc Tiflisas (patlaban – Tbilisi) sieviešu ģimnāzijas un Mūzikas skolas absolvēšanas viņa iestājās Sanktpēterburgas Konservatorijas profesores S. Malozjomovas klavierspēles klasē, ko ar lielo sudraba medaļu absolvēja 1906. gadā. Konservatorijā viņa studēja arī teorētiskos mācību priekšmetus profesora Jāzepa Vītola klasē.

No 1906. līdz 1919. gadam N. Tihonova strādāja par klavierspēles pedagoģi Imperatora Krievu mūzikas biedrības (kriev. abreviatūra - ИРМО) Samāras nodaļas Mūzikas skolā. Nadežda uzstājās kā pianiste soliste simfoniskajos koncertos, kas notika Tbilisi, Kutaisi, Samārā un Rīgā.

1907. gada 1. jūnijā Nadežda Tihonova apprecējās ar Jēkabu Kārkliņu – operdziedātāju un pasniedzēju, kurš tajā laikā bija Samāras Mūzikas skolas direktors.

1920. gadā Nadežda Kārkliņa kopā ar dzīvesbiedru pārcēlās dzīvot uz viņa dzimteni – Latviju. 1931. gadā šī laulība tika šķirta, bet pianiste saglabāja uzvārdu «Kārkliņa», ar kuru viņa jau ieguva zināmu autoritāti Rīgā kā lieliska klavierspēles pedagoģe.  

No 1920. līdz 1927. gadam N. Kārkliņa pasniedza pašas privātajā mūzikas skolā. No 1927. līdz 1938. gadam viņa strādāja Latvijas Konservatorijā, ieņemdama vecākās docentes amatu. 1938. gadā viņa tika ievēlēta par Latvijas Konservatorijas profesori.  

1930. gados Nadežda Kārkliņa bija viena no labākajām klavierspēles pedagoģēm Latvijā. Konservatorijā viņas audzēkņu vidū bija Hermanis Brauns un viņas meita – Marina Kārkliņa (viņas vīrs bija Viļa Olava dēls arī Vilis Olavs), kā arī N. Fedorovskis, kas mācījās pie N. Kārkliņas viņas privātajā mūzikas skolā.  

Nadežda Kārkliņa apbedīta Pokrova kapos Rīgā.

Marina Mihaileca