Staņislavs Nakrošajevs

Staņislavs Nakrošajevs

Staņislavs Nakrošajevs (1940. g. 24. janvārī – 2004. g. 25. aprīlī Rīgā, Latvijas Republikā) – fabrikas «Aurora» kluba krievu tautas mūzikas instrumentu orķestra mākslinieciskais vadītājs un diriģents.

Jau kopš skolas gadiem Staņislavs Nakrošajevs spēlējis krievu tautas mūzikas instrumentu orķestrī. Ļoti labi viņš spēlējis domru (balalaikai radniecisku strinkšķināmo mūzikas instrumentu).

1971. gadā viņš sāka spēlēt fabrikas «Aurora» kluba orķestrī un ar laiku kļuva par vadošo orķestrantu. No 1975. līdz 1990. gadu vidum viņš vadīja šo mūzikas kolektīvu.

Krievu tautas mūzikas instrumentu orķestra repertuārs bija ļoti daudzveidīgs – mūziķi izpildīja ne tikai skaņdarbus no visai plašā krievu tautas mūzikas repertuāra, bet arī klasiskā repertuāra kompozīcijas. Staņislavs Nakrošajevs paveica mūzikas skaņdarbu aranžējumus orķestrim.  

Pateicoties nopietnam radošajam darbam Nakrošajeva vadībā, krievu tautas mūzikas instrumentu orķestris, kam bija tautas kolektīva statuss, pēc faktiskā skaņdarbu izpildījuma līmeņa kļuva par profesionālo orķestri. Orķestra darbība pārspēja fabrikas kluba pašdarbības kolektīva radošo sniegumu: orķestris uzstājās ar lielām patstāvīgām programmām, kas bija paredzētas plašai pilsētas publikai. Vairākkārt S. Nakrošajeva vadītais orķestris tika ielūgts piedalīties filharmoniskos koncertos, kas pats par sevi nozīmēja augsta mākslinieciskā izpildījuma līmeņa atzinību.  

1983. gadā fabrikas „Aurora” kluba krievu tautas mūzikas instrumentu orķestris un tā mākslinieciskais vadītājs kļuva par Vissavienības tautas daiļrades festivāla laureātiem.  

Orķestra darbība tika pārtraukta 1990. gadu vidū.

Marina Mihaileca