Sākumlapa > Tēmas > Personas
Jevgēnijs Grivskis

Jevgēnijs Grivskis

Jevgēņijs Grivskis (1911. g. 20. decembrī Pleskavā, Krievijas Impērijā – 1993. g. 19. februārī Fērfaksā, Virdžīnijas št., ASV) –  ķīmiķis farmakologs.

Jevgēņijs Grivskis ir dzimis Pleskavā (Krievijas Impērijā). Viņa tēvs bija Pleskavā labi pazīstamais kora diriģents, dziedāšanas skolotājs un baznīcas kora reģents Мihails Grivski, vēlāk priesteris.

Jevgēņija Grivska bērnības gadi tika pavadīti Pleskavā. Taču pēc Oktobra revolūcijas, Krievijā bija izvērties Pilsoņu karš, kas pārvērta daudzus Krievijas iedzīvotājus par bēgļiem. To skaitā nonāca arī Grivsku ģimene.  

Iesākumā Grivsku ģimene apmetās uz dzīvi Igaunijā, bet pēc tam – 1927. gadā pārcēlās uz Latviju. 1931. gadā Jevgēņijs absolvējis Rīgas pilsētas krievu ģimnāziju.  

Augstāko izglītību apdāvinātais jauneklis ieguvis Beļģijā. Turpat J. Grivskis arī aizstāvēja zinātņu doktora disertāciju un uzsāka karjeru farmaceitiskā firmā, kuras nodaļa vēlāk tika pārcelta uz ASV  Ņujorkas štatu.  

Jevgēņijs Grivskis veica pētījumus un publicēja rakstus organiskās ķīmijas un farmakoloģijas jomā, pievērsās jaunu farmaceitisko preparātu sintēzes pētīšanai. Kopš 1958. gada viņš  kļuva par darbinieku, kas nodarbojās ar referātu sastādīšanu «American Chemical Society».

Dzīvodams ASV, J. Grivskis iestājās Rīgas krievu studentu korporācijā «Ruthenia», kura līdz pat 1998. gadam turpināja darboties svešumā.

Brāļi:  Dmitrijs dz. 1902. g., Georgijs dz. 1905. g., dvīņi Ļevs (Rīgā pazīstamā vokālā kvarteta vadītājs) un Ņikanors (dz. 1909. g.).

Tekstu sastādījusi Tatjana Feigmane

Informācijas avoti:

Е.А. Александров. Русские в Северной Америке. Биографический словарь. – Хемден - Сан-Франциско - Санкт-Петербург, 2005, с. 152.

«Рутения» в Риге и на чужбине. Составители: Е.А. Осипов, Г.Г. Гроссен  и Д.А. Левицкий.

Вашингтон-Рига, 2005.

Рижская городская русская гимназия (бывшая Ломоносовская) 1919-1935. Сборник воспоминаний и статей. – Рига, 1999.

http://patent.ipexl.com/inventor/Grivsky_Eugene_M_1.html

http://patents.justia.com/inventor/eugene-m-grivsky

Ilustrācijas tēmai

Pēc tēmas

Dzimušie Latvijā