Sākumlapa > Tēmas > Personas
Igors Vasiļjevs

Igors Vasiļjevs

Igors Vasiļjevs (1940. g. 26. maijā Maskavā, Krievijas PFSR – 1997. g.  21. jūnijā Rīgā, Latvijas Republikā) – tēlnieks, izcils skulpturālā portreta meistars.

Igors Vasiļjevs dzimis Maskavā Irinas Vasiļjevas (1914-2013) un Viktora Okunčikova (1913-1983) ģimenē. No mātes puses Igors iemantojis karaīmu asinis.

Jau kopš deviņu gadu vecuma Igors bija piedalījies bērnu tēlotājmākslas izstādēs. Viņa veidotie tēli – dzīvnieku un pasaku varoņu skulpturālās figūriņas – vairākkārt guvuši godalgas vissavienības bērnu jaunrades konkursos. Par savu pirmo skolotāju tēlotājmākslā Igors uzskatīja izcilo Maskavas tēlnieku animālistu Vasīliju Vataginu.

1953. gadā Vasiļjevu ģimene pārcēlās uz pastāvīgu dzīvi Rīgā, kur dzīvojusi Igora vecāmāte no mātes puses – pazīstamā tēlniece Olga Penerdži (1895-1982).

15 gadu vecumā viņš izņēmuma kārtā uzņemts kā brīvklausītājs Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Tēlniecības nodaļā. 1957. gadā, pēc vidusskolas absolvēšanas, Vasiļjevs jau oficiāli uzņemts LMA Tēlniecības nodaļā (otrajā kursā).

1959. gadā III Latvijas jauno tēlnieku izstādē izstādīts studenta Vasiļjeva pirmais mākslas darbs. 1962. gadā viņš absolvējis LMA, diplomdarba “Pasaules jaunība”/«Юность мира» vadītājs bija izcilais latviešu tēlnieks Kārlis Zemdega.  

Pēc LMA absolvēšanas Igors Vasiļjevs palicis strādāt akadēmijā par pasniedzēju. No 1962. līdz  1982. gadam – vecākais pasniedzējs Latvijas Mākslas akadēmijā, no 1982. gada – docents, no 1987. gada – LMA profesors.

1960. gadā Vasiļjevs kopā ar māti un līgavu - kursabiedri Valentīnu Zeili - uzcēlis Vecāķos privātmāju ar darbnīcu un pārcēlās tur uz pastāvīgu dzīvi, 1962. gadā apprecējies.

1963. gadā tēlnieks uzņemts PSRS Mākslinieku savienībā.

1970.- 80. gados Igors Vasiļjevs trīs reizes bija devies radošos ceļojumos pa Indiju un citām Austrumu valstīm. 1975. gadā viņš apmeklējis Indiju, Singapūru un Malaiziju, 1986. gadā – Indiju un Šrilanku, 1988. gadā  – Indiju.

1981. gadā I. Vasiļjevam piešķirts Latvijas PSR Nopelniem bagātā mākslas darbinieka goda nosaukums.  

1990. gados  tēlnieks dažas reizes apmeklējis Amerikas Savienotās Valstis un piedalījies tur rīkotajās izstādēs. 1995. gadā Rīgā Igors Vasiļjevs bija atvēris tēlniecības kursus talantīgiem jauniešiem; 1995. - 1996. gadā Rīgas Sv. Pētera baznīcā un viesnīcā Hotel de Roma viņš rīkojis kopīgas izstādes ar saviem audzēkņiem “Meistars un viņa skolnieki”. 1997. gada maijā tēlnieks devās apmeklēt svētvietas Izraēlā.

Profesors Vasiļjevs ir izcils skulpturālā portreta meistars. Viņš strādājis stājtēlniecības un monumentālās tēlniecības žanrā. Tēlnieka iecienītākais materiāls radošajām izpausmēm bija koks ― turklāt retas koku sugas. Savā jaunradē viņš bija nopietni pievērsies austrumu un indiešu filozofiskajiem motīviem, kā arī sakrālajai tēmai. Vēlīnie meistara darbi par Bībeles tematiem pārsteidz ar savu garīgo dziļumu un emocionalitāti. Viņa skulpturālās kompozīcijas rotā daudzus dievnamus Latvijā un ASV.

Tēlnieks ir radījis vairāk kā 300 mākslas darbu, apmēram trešā daļa no tiem atrodas tēlnieka privātmājā Vecāķos. Citi viņa skulpturālie darbi aizceļojuši uz daudzu muzeju krātuvēm vai atrodas privātajās kolekcijās.

Igors Vasiļjevs: „Sirds dziļumos es esmu klasiskās mākslas cienītājs un, domāju, tās tradīciju turpinātājs. Mans uzdevums mākslā ir ar tēlniecības līdzekļiem izteikt garu un vēl mūziku. Skulptūrai ir jāiemieso mūzikas skaņas.”

1995. gadā Igors Vasiļjevs par īpašiem nopelniem Latvijas labā ticis uzņemrs Latvijas pilsonībā.

Igors Vasiļjevs ir miris pēc smagas un īslaicīgas slimības 1997. gada 21. jūnijā Rīgā.  

Igora Vasiļjeva personālizstādes:

Jūrmalā un Kuldīgā (Latvija, 1971. g.);

Maskavā (KPFSR, 1973., 1979., 1981. g.);

Rostokā (Austrumvācija, 1974. g.);

Ļvovā (Ukraina, 1975. g.);

Rīgā (Latvija, 1979., 1988. g.); 

Deli, Madrasā, Bombejā, Kalkutā (Indija, 1983. g.).  

Apbalvojumi :

1967. g. - PSRS Kultūras ministrijas otrās vietas prēmija par skulptūru “Aleksandrs Bloks”;

1968. g. - PSRS Mākslinieku savienības sudraba medaļa par šaha lielmeistares Nonas Gaprindašvili skulpturālo portretu;

1969. g. - Vissavienības Komunistiskās jaunatnes savienības CK prēmija un Goda raksts par rakstnieka Nikolaja Ostrovska skulpturālo portretu;

1972. g. - Latvijas PSR Komunistiskās jaunatnes savienības prēmija par izcilo kultūras darbinieku skulpturālo portretu sēriju.

                                                                                     Aleksandrs Malnačs

Informācija avoti: 

Igora Vasiļjeva pamatdarbu saraksts.

Ilona Jahimoviča, Ilja Dimenšteins. Tēlnieks Igors Vasiļjevs. Lielā kalibra sirds. – Rīga, 2014. 100 lpp. ar illustr.

Игорь Васильев о себе и современники о нём (по материалам Интернета) / Igors Vasiļjevs par sevi un laikabiedri par viņu (pēc Interneta materiāliem)

Илья Дименштейн. Лучшая работа Игоря Васильева

Илья Дименштейн. Ангел-хранитель скульптора Васильева

http://ivasiljev.lv/

Igors Vasiļjevs. Laimoņa Stīpnieka foto.

Ilustrācijas tēmai