Sākumlapa > Tēmas > Personas
Ivans Pavlovskis

Ivans Pavlovskis

Ivans Pavlovskis (1800. g. 20. septembrī / 2. oktobrī, Rīgā, Krievijas Impērijā – 1869. g. 13. / 25. jūlijā, Rīgā) – skolotājs, tulkotājs, leksikogrāfs, Tērbatas Universitāts krievu valodas pasniedzējs-lektors, Sanktpēterburgas Krievu Ģeogrāfijas biedrības biedrs.

Ivans Pavlovskis ir dzimis 1800. gada 20. septembrī (pēc vecā stila) Rīgā. Viņa tēvs – Jakovs Pavlovskis ir dzimis Kurskas guberņā un bija viens no pirmajiem studentiem Pēterburgas Pedagoģijas insitūtā. Absolvējot šo institūtu, Jakovs Pavlovskis nosūtīts strādāt par zīmēšanas un glītrakstīšanas skolotāju uz Rīgas Krievu Tautas skolu (vēlāk skola tika pārdēvēta par Katrīnas apriņķa skolu), šeit viņš kalpojis līdz pat atstādināšanai no amata.

Kopš bērnības dienām Ivans Pavlovskis izcēlās ar zinātkāri, tieksmi uz zināšanām un augstu intelekta līmeni. Taču, cenšoties iegūt izglītību, viņš sastapies ar dažādiem liktenīgajiem šķērsļiem. Ivans sekmīgi iestājās Rīgas ģimnāzijas jaunākajā klasē, kurā tolaik bija tikai trīs klases. Tomēr drīzumā ģimenes plāni mainījušies, tēvs piekritis kāda turīga radinieka piedāvājumam – atdot dēlu viņa aizgādībā un audzināšānā, lai tālāk dēls turpinātu izglītoties Minskā. Taču Ivanam tā arī nebija lemts absolvēt ģimnāziju Minskā, jo krusttēvs vecpuisis pēkšņi nomira. Ivanam nācās atgriezties Rīgā.

Dzīves apstākļi traucējuši apdāvinātajam jauneklim turpināt izglītību. Tēvs palīdzējis Ivanam atrast dienestu – viņš sāka strādāt Valkas apriņķa Pasta nodaļā. No dienesta brīvo laiku Ivans Pavlovskis veltījis pašizglītošanai. Viņš patstāvīgi iepazinies ar vācu literatūras daiļdarbiem, pēc tam patstāvīgi apguvis krievu filoloģiju un matemātiku. Papildus tam jauneklis nodarbojies ar mūziku un glezniecību.

1821. gadā Tērbatā (Tartu) I. Pavlovskis izturējis eksāmenu un ieguvis tiesības ieņemt apriņķa skolotāja amatu, un tad viņš sācis strādāt par krievu valodas pasniedzēju Valkas apriņķa skolā. Desmit gadus viņš nostrādājis Valkā un 1831. gadā tika pārcelts skolotāja amatā uz Rīgas apriņķa Katrīnas skolu. Šeit viņš pārsvarā pasniedzis matemātikas zinības.

Tieši Rīgā Ivans Pavlovskis sastādījis savas pirmās mācību metodiskās grāmatas un nodarbojās ar leksikogrāfiju.Viņa darbība tika ievērota, un 1837. gadā viņš iecelts krievu valodas pasniedzēja amatā Tērbatas Universitātē, šeit arī pilnībā izpaudies viņa talants kā skolotāja-metodista un leksikogrāfa.

Ivana Pavlovskia sastādītās mācību metodiskās grāmatas un vārdnīcas:

• Russische Sprachlehre für Deutsche, Dorpat. Verlag von C. A. Kluge. 1838 (vairāki izdevumi).

• Theoretisch-praktischer Cursus der russischen Sprache, 1838.

• Русская хрестоматия, Митава (Krievu Hrestomātija, Mītava), 1842.

• Übungsstücke zum Übersetzen aus dem Russischen ins Deursche und aus dem Deutschen ins Russische, nebst Wörterbuch. 1843.

• Пространная география Российской империи, 2 тома, Дерпт (Krievijas Impērijas plašā ģeogrāfija, 2 sējumi, Tērbata), 1843 (vairāki izdevumi).

• Руководство к географии Российской Империи, 2 части, Дерпт (Krievijas Impērijas ģeogrāfijas ceļvedis, 2 daļas, Tērbata), 1844 (vairāki izdevumi).

• Начертание географии Российской Империи, с 2-я картами (Krievijas Impērijas aprakstošā ģeogrāfija, ar 2 kartēm), 1851. (1841?).

• Полный немецко-русский словарь/Vollständiges Deutsch-Russisches Wörterbuch, 2 Theile, Verlag von N. Kymmel, Riga, 1855 (vairāki izdevumi).

• Kurzgefaßte slavonische Grammatik für Deutsche, St.Petersburg, 1857.

• Полный русско-немецкий словарь/Vollständiges Russisch-Deutsches Wörterbuch, 2 Theile, Verlag von N. Kymmel, Riga, gedruckt bei F. Steffenhagen und Sohn in Mitau, 1859 (vairāki izdevumi).

Daudzas Ivana Pavlovska grāmatas ir piedzīvojušas divus un vairākus izdevumus. Augsti tika vērtētas viņa sastādītās ģeogrāfijas grāmatas un it īpaši - viņa sastādītās vārdnīcas. I. Pavlovska vācu-krievu un krievu-vācu vārdnīcas atzinīgi novērtējuši gan laikabiedri, gan nākamo paaudžu speciālisti.

1858. gada 3. septembrī I. Pavlovskis atstājis savu dienesta amatu sakarā ar veselības stāvokli. Aizejot pensijā, viņš atgriezās dzimtajā pilsētā - Rīgā, kur ieņēmis tulkotāja amatu Rīgas rātē.

Ivans Pavlovskis ir miris pēkšņā nāvē 1869. gada 13. jūlijā Rīgā.

Ivana Pavlovska apbalvojumi:

Sv. Annas 3. pakāpes ordenis;

Sv. Vladimira 4. pakāpes ordenis.

Radinieki:

No pazīstamiem Ivana Pavlovska radiniekiem varētu minēt viņa māsas dēlu – Ivanu Nikoļiču (1820-1879) – krievu valodas skolotāju, publicistu, sabiedrisko darbinieku, mācību grāmatu sastādītāju.

Tekstu sagatavojusi Aleksandra Jakovļeva, 2021. g. septembrī

 

Saīsināts tulkojums no krievu valodas

Informācijas avoti:

  1. Bekanntmachungen. Rigasche Zeitung № 136, 12.11.1831.
  2. Literärische Anzeigen. Rigasche Zeitung № 13, 18.01.1854.
  3. Literarische Anzeige. Rigasche Zeitung № 5, 08.01.1855.
  4. Inländische Nachrichten. Dortpat. Rigasche Zeitung № 208, 09.09.1858.
  5. Zur Tagesgeschichte. Riga. Rigasche Stadtblätter № 17, 28.04.1860.
  6. Иван Яковлевич Павловский [некролог]. Рижский вестник № 60, 26.07.1869.
  7. Iwan Jakowlewitsch Pawlowsky [Nachruf]. Zeitung für Stadt und Land № 172, 29.07.1869.