Sākumlapa > Tēmas > Personas
Aleksandrs Kuzmins

Aleksandrs Kuzmins

Aleksandrs Kuzmins  (1984. g. 10. oktobrī, Rīgā, Latvijas PSR – 2021. g. 23. augustā, Rīgā, Latvijas Republikā) – jurists, tiesībsargs, politiķis, sabiedriskais darbinieks.

Aleksandrs Kuzmins ir dzimis 1984. gada 10. oktobrī Rīgā. Viņš ir absolvējis J. G. Herdera Rīgas Grīziņkalna vidusskolu, pēc tam – Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti, ieguvis maģistra grādu tiesību zinātnēs.                  

2016. gadā viņš ieguvis arī papildu izglītību Rīgas Juridiskajā augstskolā, specialitātē “juridiskā lingvistika”.

Daudzu laikabiedru vidū Aleksandrs Kuzmins izcēlās arī ar to, ka viņš bija poliglots: brīvi pārvaldīja ne tikai dzimto krievu valodu un latviešu valodu, bet arī vācu, angļu un franču valodu, runāja spāņu valodā.

2001. gadā Aleksandrs Kuzmins uzsāka aktīvu politisko darbību – viņš kļuva par politiskās apvienības PCTVL («Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā» – no 2014. gada janvāra Latvijas Krievu savienība) Jaunatnes organizācijas Valdes locekli. 2003. gadā tiesībsargs uzsāka darboties Krievu skolu aizstāvības štābā, kur viņš izveidojis Skolu komiteju.  

2003. gadā jurists A. Kuzmins sāka strādāt par Latvijas Republikas 8. Saeimas deputāta Andreja Tolmačeva palīgu.

2005. gadā Aleksandrs Kuzmins tika ievēlēts par Rīgas domes deputātu no politiskās apvienības PCTVL saraksta, kļūdams par visjaunāko Rīgas domes deputātu. Rīgas domē viņš bija PCTVL frakcijas sekretārs.

No 2009. gada viņš strādājis par Eiropas Parlamenta deputātes Tatjaņas Ždanokas palīgu.

Kā sabiedriskais darbinieks A. Kuzmins bija visai aktīvi un dauzpusīgi pievērsies sabiedriskajai darbībai – viņš bija Latvijas Cilvēktiesību komitejas (LCK) Valdes loceklis, Latvijas Denacionalizēto un municipālo māju īrnieku un dzīvokļu īpašnieku asociācijas Valdes loceklis, kā arī bija viens no Latvijas Jaunatnes kluba vadītājiem.

Kā publicists Aleksandrs Kuzmins publicējis savus rakstus dažādos preses izdevumos un elektroniskajos medijos, rakstījis publikācijas arī Vikipēdijai. Līdz pat pēdējai sava mūža dienai viņš turpinājis aktīvi nodarboties ar sabiedrisko darbību un kā Latvijas Cilvēktiesību komitejas (LCK) konsultants palīdzējis sagatavot prasības pieteikumus Latvijas tiesām un Eiropas Cilvēktiesību tiesai (ECT). Tiesībsargs Kuzmins rakstījis ANO Cilvēktiesību komitejai ziņojumus, kuri bija alternatīvi Latvijas valdības ziņojumiem. Viņš bieži uzstājās ANO Rasu diskriminācijas izskaušanas komitejā, EDSO konferencēs, ANO Foruma Nacionālo minoritāšu jautājumos 12. sesijā, ANO Cilvēktiesību Padomē un citās starptautiskajās organizācijās un forumos.

Aleksandram Kuzminam bija pirmā sporta klase šahā, daudzus gadus viņš bija Rīgas Zinātāju kluba (kriev. – Клуб знатоков) aktīvs biedrs. Krievu kultūras Dienās Latvijā viņš organizējis izstādi par krievu valodas lietojumu 20. gadsimta 20.-30. gados Latvijas Republikā.

2020. gada augustā Rīgas domes vēlēšanās Aleksandrs Kuzmins atkārtoti tika ievēlēts par domes deputātu.

2021. gada 23. augustā 36 gadu vecumā Aleksandrs Kuzmins traģiski gājis bojā, viņš tika apbedīts Miķeļa kapos Rīgā.

Aleksandrs Gurins

 

Ilustrācijas tēmai