Sākumlapa > Tēmas > Personas
Staļina Mininzone

Staļina Mininzone

Staļina Mininzone (1932. g. 2. augustā Ostrovā, Ļeņingradas apgabalā, Krievijas PFSR/ tagad KF Pleskavas apgabals – 2024. g. 23. janvārī Rīgā, Latvijas Republikā) – pedagoģe, ķīmijas un bioloģijas pasniedzēja, kinoloģe un felinoloģe.

Staļina Mininzone ir dzimusi 1932. gada 2. augustā Ļeņingradas apgabala Ostrovā. Viņas vecāki bija cēlušies no Baltkrievijas Vitebskas apgabala Oršas pilsētas. Tēvs – Jefims Mininzons (1908-1970) pēc etniskās izcelsmes bija ebrejs. Neskatoties uz to, ka viņam bija tikai pamatizglītība, viņš visu laiku strādājis vadošajos amatos. Staļinas māte – Ņina Mininzone (meitas uzvārds – Ļitvina, 1907-1995) ir dzimusi jauktā baltkrievu un poļu ģimenē. Visu mūžu viņa strādāja par sākumklašu pedagoģi skolā.

20. gadsimta 30. gados Mininzonu ģimene pārcēlusies dzīvot uz Ļeņingradu (patlaban – Sanktpēterburga). Šajā pilsētā ģimeni arī pārsteidzis kara sākums starp Padomju Savienību un nacistisko Vāciju. 1941. gada rudenī ģimenes locekļi nepaspēja evakuēties, un viņiem nācās ciest badu nacistu un viņu sabiedroto bloķētajā Ļeņingradā. No pilsētas viņi izbrauca tikai 1942. gada martā pa tā dēvēto “Dzīvības ceļu” – pa Lādogas ezera ledu.

1943. gadā vienpadsmitgadīgās Staļinas tēvs tika iesaukts aktīvajā armijā, taču sāpošo kāju dēļ kaujas darbībā viņš nespēja piedalīties un atradās aizmugures karadaļās. Līdz pat kara beigām pārējie ģimenes locekļi pārvietojās kopā ar karadaļu, kurā dienēja tēvs. Otrā pasaules kara beigas Mininzonu ģimene sagaidījusi Veļikije Lukos.

1945. gada pavasara beigās vai vasaras sākumā Jefims Mininzons tika pārcēlts strādāt uz Rīgu, un kopš tā laika Mininzonu ģimene dzīvoja Latvijas galvaspilsētā.

Staļina mācījusies Rīgas 79. skolā (atradās Mārtiņa ielā Nr. 9), pēc tam – Rīgas 20. vidusskolā (atradās Narofominskas ielā Nr. 2a, tagad – Hāmaņa ielā).

Pēc vidusskolas absolvēšanas, 1951. gadā Staļina Mininzone iestājās Daugavpils Pedagoģijas institūta Dabaszinātņu un Ģeogrāfijas fakultātē, kuru absolvējusi 1953. gadā. No 1953. līdz 1958. gadam viņa studējusi A. Hercena Ļeņingradas Valsts pedagoģijas institūta Bioloģijas fakultātē.

No 1958. līdz 1970. gadam S. Mininzone strādājusi par ķīmijas skolotāju KPFSR Novgorodas apgabala Pola ciemata vidusskolā. Pasniedzot ķīmiju vidusskolā, viņa pirmā Novgorodas apgabalā sāka izmantot skolēnu testa aptauju, un jau pēc diviem gadiem skolotāja Mininzone tika uzskatīta par vienu no labākajām ķīmijas pasniedzējām reģionā.

No 1970. līdz 1972. gadam pedagoģe Mininzone – ķīmijas skolotāja Rīgas 3. vakara skolā un Rīgas 2. astoņgadīgajā skolā (atradās pie Rīgas Āgenskalna tirgus). No 1972. līdz 1987. gadam un no 1988. līdz 1993. gadam – ķīmijas un bioloģijas skolotāja Rīgas 68. vidusskolā.

Skolotājas Mininzones audzēkņi vairākkārt bija guvuši pirmās un otrās vietas dažāda līmeņa ķīmijas un bioloģijas olimpiādēs, kā arī uzvarējuši dažādos konkursos.

61 gada vecumā, 1993. gadā, Staļina Mininzone aizgājusi pensijā un par skolotāju vairs nestrādāja.

1970. gados S. Mininzone sākusi aktīvi nodarboties ar kinoloģiju (kinoloģija ir mācība par suņiem – tulkot. piezīme), bet kopš 1980. gadu otrās puses – ar felinoloģiju (mācība par kaķiem; pētī kaķu fizioloģiju, nodarbojas ar kaķu šķirņu selekciju – tulkot. piezīme). Viņa visai profesionāli bija apguvusi suņu dresēšanas mākslu un tieši kā suņu dresētāja arī ieguvusi plašu atpazīstamību. No 1976. līdz 1994. gadam viņa vadījusi Rīgas pilsētas Dzīvnieku mīļotāju biedrības Bezšķirnes suņu audzētāju klubu, lasīja lekcijas suņu audzētājiem un kucēnu īpašniekiem.

Kinoloģes S. Mininzones četrkājainie audzēkņi vairākkārt piedalījušies dažādās izstādēs un sacensībās un tajās uzvarējuši. 1980. gadu sākumā kuce Belka pat kļuvusi par kinozvaigzni – Rīgas Kinostudijā viņa filmējusies krāsainā spēlfilmā “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”.

Staļinai Mininzonei piemitusi spilgta un neatkārtojama individualitāte, viņa bija apdāvināta ar zinātkāru prātu un vēlmi pastāvīgi izzināt jauno. Savulaik viņa nodarbojusies ar kalendāriņu, atklātņu un pastmarku kolekcionēšanu, kas saistītas ar suņu vēsturi un kurās ir attēloti suņi. Viņai piederēja viena no labākajām pastkaršu, kalendāriņu un pastmarku kolekcijām Latvijā. 

Skolotāja Mininzone visu savu mūžu līdz pat aiziešanai pensijā bija veltījusi pedagoģiskajai darbībai, pašaizliedzīgi audzinot un mācot jauno paaudžu pārstāvjus. Viņa nebija precējusies un pašai savu bērnu viņai nebija.

Staļina Mininzone ir mirusi 91 gada vecumā, 2024. gada 23. janvārī Rīgā.

 Sergejs Coja

Kinoloģe, skolotāja Staļina Mininzone ttps://www.youtube.com/watch?v=iH-F10O4w1g

С.Е. Мининзон. Записки из жизни учителя и кинолога. Альманах № 65. SEMINARIUM HORTUS  HUMANITATIS. Рига / Петербург, 2023.