Sākumlapa > Tēmas > Personas
Larisa Romaņenko

Larisa Romaņenko

Larisa Romaņenko (1923 g. 17. martā Pleskavas guberņā, Krievijas PFSR – 2007. g. Rīgā, Latvijas Republikā) – dzejniece un atdzejotāja. Latvijas Rakstnieku savienības biedre.

Larisa Romaņenko (dz. Zakļinska) ir dzimusi 1923. gada 17. martā mazā pilsētiņā Slavkoviči (40 km attālumā no krievu klasiķa Aleksandra Puškina bijušā mātes īpašuma – Mihailovskas). Vēlāk Zakļinsku ģimene pārcēlās uz Pēterpili (kopš 1925. g. – Ļeņingrada, patlaban – Sanktpēterburga).

Larisas tēvs – Nikolajs Zakļinskis, pēc tautības polis, bija inženieris. Viņš bijis grāmatumīlis “un kurp vien nebija devies, kastēs līdzi sev vedis grāmatas” (no N. Morozovas intervijas). Larisas māte – Marianna (dz. Zverolovļeva) Zakļinska, pēc izglītības pedagoģe, bija izaugusi Baltās jūras krastos, pareizticīgā mācītāja protoijereja Vladimira Zverolovļeva ģimenē. Larisas vecāki apprecējušies 1918. gadā, viņa bija trešais bērns ģimenē. 1930. gadu sākumā tēvs, glābjoties no represijām, aizvedis ģimeni uz Arzamasu (Ņižņijnovgorodas apgabalā). Tomēr arī tur Staļina laiku represiju vilnis 1938. gadā bija sasniedzis viņu.

1940. gadā Larisa absolvēja skolu un iestājās Maskavas Valsts pedagoģijas institūta Filoloģijas fakultātē. Otrā pasaules kara gados Larisa satikusi savu izredzēto – Grigoriju Romaņenko; šajos gados arī sākušas izpausties viņas poētiskās dotības.

Kopš 1950. gada Larisa Romaņenko strādājusi Penzā (Krievijā) par literāro līdzstrādnieci, vēlāk – Nikolajevā (Ukrainā) – par žurnālisti. No 1953. līdz  1958. gadam Romaņenko ģimene strādājusi un dzīvojusi VDR (Austrumvācijā), pēc tam – Simferopolē (Krimā).

1960. gadā Romaņenko ģimene uz visiem laikiem apmetās uz dzīvi Rīgā. Latvijā Larisa Romaņenko ne tikai pievērsās poētiskajai daiļradei, bet arī strādājusi pie dažu latviešu dzejnieku atsevišķu daiļdarbu atdzejošanas. Viņa ir atdzejojusi Aspazijas, Mirdzas Ķempes, Ārijas Elksnes, Veronikas Strēlertes, Ojāra Vācieša, Andra Vējāna, Jāņa Sirmbārža, Valda Rūjas, Imanta Auziņa, Knuta Skujenieka un citu latviešu dzejnieku daiļdarbus.

Savukārt, latviešu dzejnieki latviešu valodā atdzejojuši Larisas Romaņenko dzejoļus.

Larisas Romaņenko dzejoļi tika pastāvīgi publicēti žurnālā “Daugava”.

 

Larisas Romaņenko foto no Žannas Ezītes arhīva. 

Biogrāfija sastādīta pēc bukleta materiāliem, kas veltīts 90. gadadienai kopš L. Romaņenko dzimšanas dienas.

 

Ilustrācijas tēmai