Sākumlapa > Tēmas > Personas
Oļegs Rudņevs

Oļegs Rudņevs

Oļegs Rudņevs (1935. g. 9. oktobrī Starobeļskā, Luhanskas apgabalā, Ukrainas PSR – 2000. gada 25. decembrī Maskavā, Krievijas Federācijā) –  komjaunatnes un kompartijas darbinieks, vienas no Rīgas Kinostudijas populārākās mākslas filmas “Ilgais ceļš kāpās” scenārija līdzautors.

1956. gadā Oļegs Rudņevs absolvējis Dņepropetrovskas Metalurģijas institūtu, taču iegūtajā specialitātē viņš nav strādājis ilgi. Drīzumā pēc institūta absolvēšanas viņš sāka strādāt Vissavienības Ļeņina Komunistiskās jaunatnes savienības (VĻKJS) struktūrās. 1957. gadā viņš piedalījās Vispasaules Jaunatnes un studentu festivālā Maskavā.

1961. gadā O. Rudņevu pa komjaunatnes līniju nosūtīja strādāt uz Latviju. Viņš ieņēmis Latvijas ĻKJS Centrālās Komitejas otrā sekretāra amatu. 1966. gadā viņš tika  ievēlēts par Latvijas Komunistiskās partijas (LKP) Jūrmalas pilsētas komitejas pirmo sekretāru.

No 1976. līdz 1982. gadam O. Rudņevs vadījis Latvijas PSR Valsts Kinematogrāfijas komiteju. Astoņdesmito gadu sākumā Rīgas Kinostudijā pēc Oļega Rudņeva un Dmitrija Vasiliu scenārija latviešu kinorežisors Aloizs Brenčs uzņēmis daudzsēriju televīzijas mākslas filmu “Ilgais ceļš kāpās”.

Šī septiņsēriju filma, kas bija skatāma televīzijas ekrānos stagnācijas gados, satrauca sabiedrisko domu, pirmoreiz cenšoties atspoguļot cilvēku likteņus Latvijas vēstures lūzuma gados, tajā skaitā filmā tika stāstīts par staļiniskā režīma veiktajām represijām.

1982. gadā Oļegs Rudņevs aizbraucis uz Maskavu, kur turpinājis darbu PSRS Valsts Kinematogrāfijas komitejas sistēmā.

Oļegs Rudņevs aizgājis no dzīves Maskavā 2000. gada 25. decembrī.

 

Informācijas avots:

Interneta resursi

 

Ilustrācijas tēmai