Sākumlapa > Tēmas > Personas
Georgijs Matvejevs

Georgijs Matvejevs

Georgijs Matvejevs (1910. g. 22. maijā Maskavā, Krievijas impērija – 1966. g. 2. jūnijā Rīgā, Latvijas PSR) – mākslinieks un literāts.

1937. gadā absolvēja Briseles Karalisko Mākslas Akadēmiju, saņemdams zelta medaļu, kā arī bezmaksas studiju un iespēju radoši pilnveidoties Akadēmijā papildus vēl viena gada laikā. Briseles Karaliskās Mākslas Akadēmijas absolventu izstādē (1938. gadā) 47 dalībnieku vidū viņš ieguva pirmo godalgu par savu gleznu „Mani draugi līksmojas” ("Мои друзья веселятся"). Pēc atgriešanās no Beļģijas Georgijs Matvejevs kopā ar grafiķi Alekseju Jupatovu organizēja savu mākslas darbu izstādi. Tā laika pazīstamais literārais kritiķis Pēteris Piļskis, apskatot izstādes ekspozīciju, piezīmēja, ka Georgijs Matvejevs ir "saviļņojumu un vētru mākslinieks ar artistiskā dumpinieka dvēseli" („Segodņa večerom”, 1938.g. 3. oktobrī).

Georgijs Matvejevs bija pazīstams ne tikai kā gleznotājs, bet arī kā literāts, kurš 20. gadsimta 20. gadu beigās izveidoja literāro sadraudzību „Uz vārdu strūgas”("На струге слов").

Par Georgija Matvejeva pēckara daiļrades laikposmu ir visai trūcīgas ziņas, kaut gan viņš dzīvoja un strādāja Latvijā.

Tatjana Feigmane

Informācijas avots:

Возвращенные имена. Русское искусство XIX-XX веков из собрания Анатолия Педана. – Rīga: GALERIJA HABERLAND, 2011.

Людмила Пестова. ©Жизнь и творчество Георгия Матвеева

Ilustrācijas tēmai