Sākumlapa > Tēmas > Personas
Josifs Bataļins

Josifs Bataļins

Josifs  Bataļins (1882. g. 16.novembrī Kauņas guberņā, Krievijas impērijā – 1954. g. 25. maijā Rīgas jūrmalā, Latvijas PSR) – fizikas, matemātikas un astronomijas skolotājs.

Josifs Bataļins ir dzimis 1882. gadā (pec citiem datiem – 1885. gadā) Kovnas (Kauņas) guberņā. Viņš ir absolvējis Kovnas (Kauņas) Pedagoģisko skolu un Pēterburgas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultāti. J. Bataļina pedagoģiskā darbība tika uzsākta kādā no kadetu korpusiem.

Pirmā pasaules kara laikā J. Bataļins dienēja artilērijā, praksē pielietojot savas zināšanas matemātikas jomā. Viņš demobilizējās, izdienējot līdz kapteiņa dienesta pakāpei.

1919. gadā J. Bataļins sāka strādāt Rīgas pilsētas krievu ģimnāzijā (bijusī Lomonosova ģimnāzija). Šeit viņš strādāja par fizikas, matemātikas un astronomijas skolotāju, kā arī par klases audzinātāju. Vienlaikus viņš strādāja arī citās Rīgas skolās.

Audzēkņi allaž pieminēja Josifu Bataļinu kā zinošu, labestīgu un tolerantu skolotāju.

Josifs Bataļins bija Latvijas Krievu skolotāju savienības biedrs.

Josifs Bataļins dziedāja Pareizticīgās Baznīcas arhijereja korī, viņš bija krievu dziedāšanas biedrības „Bajan” valdes loceklis. Viņš piedalījās skolotāju iestudētajās teātra izrādēs, kas tika rīkotas kā labdarības pasākumi ar mērķi sniegt palīdzību trūcīgajiem skolniekiem. J. Bataļins pat nelielā mērā piedalījās Rīgas Krievu teātra darbā.

Sava mūža pēdējos gadus J. Bataļins pārsvarā pavadīja Dubultos, vasarnīcā, kopā ar dzīvesbiedri Zinaīdu (dzimusi Sallaka), arī skolotāju.

Josifs Bataļins ir miris pēkšņā nāvē 1954. gada 25. maijā, apbedīts Jaundubultu kapos, Jūrmalā.

Informācijas avots:

Рижская городская русская гимназия (бывшая Ломоносовская) 1919-1935. - Рига, 1999