Sākumlapa > Tēmas > Personas
Ludmila Nukņeviča

Ludmila Nukņeviča

Ludmila Nukņeviča (1945. g. 2. janvārī Prževaļskā, Kirgīzijas PSR) – žurnāliste, literārā redaktore, tulkotāja no latviešu valodas.

Ludmila Nukņeviča ir dzimusi 1945. gadā tālajā Prževaļskā  (no 1992. gada – Karakola), kas atrodas pie Isikula ezera. Tajā pat gadā Ludmilas ģimene pārcēlās dzīvot uz etnisko dzimteni – Latviju un kopš tiem laikiem dzīvo Rīgā.

L. Nukņeviča ir pabeigusi Latvijas Universitātes Filoloģijas fakultātes četrus kursus (specialitātē – žurnālistika) un absolvējusi Vissavienības Valsts kinematogrāfijas institūta (kriev. abreviatūra – ВГИК) Scenāriju darbnīcu.

Kopš 1960. gadu vidus Ludmilas Nukņevičas raksti tikuši publicēti Latvijas un Krievijas preses izdevumos. Viņa strādājusi Rīgas žurnālā «KINO» (atbildīgā sekretāre), kā arī par žurnālu «Lukomorje», «Eva» galveno redaktori un dažu Rīgas laikrakstu korespondenti. Pēdējā darba vieta – analītiskā iknedēļas laikraksta «Rakurs» redaktora vietniece. L. Nukņeviča daudz bija nodarbojusies ar tekstu, kas ievietoti latviešu preses izdevumos, tulkojumiem.

2010. gadā apgādā «Dienas Grāmata» viņas tulkojumā bija iznākusi pazīstamās latviešu prozaiķes Noras Ikstenas grāmata “Amor Fou. Jeb Aplamā mīla 69 pantos” / «Amor Fou. Чокнутая любовь в 69-и строфах». Ikstenas grāmatas stilistiski bagātais, reizēm pārsteidzošais teksts ir tulkojumam visai sarežģīts, tomēr  tas ieguvis augstu speciālistu vērtējumu.

2011. gadā L. Nukņeviča ir pārtulkojusi latviešu publicista un prozaiķa Lato Lapsas grāmatu par Indiju un Pakistānu.

Tajā pat gadā Rīgā izdevniecībā «Averti-R», viņas redakcijā, klajā nāca krievu dzejas antoloģija «Неслучайные встречи. Русский стих от Гаврилы Державина до Дмитрия Быкова» (“Tās nav nejaušas sastapšanās. Krievu dzeja no Gavrilas Deržavina līdz Dmitrijam Bikovam”).

2016. gadā viņas tulkojumā klajā nāca otrā Noras Ikstenas grāmata «Mātes piens» / «Молоко матери».

Kā līdzautore kopā ar Anatoliju Repši Ludmila Nukņeviča uzņēmusi filmu par Latvijas tēlnieces Viktorijas Pelšes daiļradi.

Ludmilas Nukņevičas interešu sfērā ir literatūra, kinomāksla, teniss.

 

Людмила Нукневич. «Мой собеседник, или Мост между прошлым и будущим» 4. О Виктории Пельше, скульпторе божьей милостью

Людмила Нукневич.«Мой собеседник, или Мост между прошлым и будущим»_2

Письма кинокритика Виктора Дёмина главному редактору журнала «Кино» Нине Колбаевой

Людмила Нукневич.«Мой собеседник, или Мост между прошлым и будущим»_1

Былое и ... Разговор с историком культуры Борисом Равдиным