Sākumlapa > Tēmas > Personas
Vasilijs Kislovs

Vasilijs Kislovs

Vasilijs Kislovs (1847. g., Sanktpēterburgā, Krievijas Impērijā – 1892. g. 4. janvārī, Rīgā) – diriģents un komponists, Rīgas Arhiereja kora reģents (jeb diriģents).

Vasilijs Kislovs ir dzimis 1847. gadā Sanktpēterburgā, viņa tēvs - Jefims Kislovs. Speciālo izglītību Vasilijs ieguvis Galma Sinodālajā kapelā, sekmīgi pabeidzis reģentu (baznīcas koru diriģentu) kursus un dziedājis izcilā pareizticīgo garīgās mūzikas komponista Alekseja Ļvova (1798-1870) vadībā. Kopmponists A. Ļvovs uzskatījis apdāvināto jaunekli par vienu no saviem mīļākajiem audzēkņiem un par sekotāju muzikālās jaunrades jomā.

Dzīvodams Sanktpēterburgā, Vasilijs Kislovs tika iecelts par kora otro reģentu pareizticīgo Katedrālē par godu Vissvētās Dievmātes Kazaņas ikonai. 1877.–1878. gadā, Krievu-turku kara laikā, V. Kislovs bijis Krievu armijas Virspavēlnieka pārvietojamās baznīcas kora reģents Kaukāza frontē.

Talantīgā kora reģenta radošais sniegums tika ievērots, un 1878. gadā Rīgas un Jelgavas pareizticīgais bīskaps Filarets II (Filaretovs) ielūdzis viņu ieņemt reģenta vietu Rīgas Arhiereja korī.

Jaunais Arhiereja kora reģents uzreiz pievērsis nopietnu ievērību garīgās dziedāšanas prasmei un pacēlis šīs prasmes līmeni. Papildus Arhiereja kora reģenta amata pienākumu izpildei, V. Kislovs pasniedzis garīgo dziedāšanu Rīgas Garīgajā seminārā un Skolotāju seminārā.

Būdams labs vokālās mākslas speciālists un dažu garīgās mūzikas kompozīciju autors, V. Kislovs izpelnījies godu kļūt par katedrāles kora pirmo reģentu jaunuzbūvētajā Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē. 1884. gada 28. oktobrī viņš piedalījies Kristus Piedzimšanas katedrāles svinīgajā iesvētīšanas ceremonijā un pirmajā katedrālē rīkotajā Dievišķajā liturģijā.

 

Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāle. Pirmais katedrāles kora reģents bija Vasilijs Kislovs.1884. gada 28. oktobrī viņš piedalījās svinīgajā katedrāles iesvētīšanas ceremonijā un katedrālē rīkotajā Dievišķajā liturģijā

Kā katedrāles kora reģents V. Kislovs nokalpojis Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē vairāk nekā 14 gadus. Kislovu nomainījis viņa mīļākais audzēknis Arsēnijs Andrejevs (1869. g. Rīgā –18.08.1929, Rīgā), kurš bija beidzis vietējā Garīgā semināra kursu un pēc tam vadījis katedrāles kori no 1890. līdz 1897. gadam.

Garīgā semināra audzēkņi, pasniedzēja Kislova vadībā apgūdami garīgās dziedāšanas kursu, pēc mācību iestādes absolvēšanas paši sāka organizēt baznīcas korus pēc Arhiereja kora parauga. Redzot savas darbības pozitīvos augļus, Kislovs varējis priecāties vēl savas dzīves laikā, jo Baltijas novadā gandrīz vairs nebija palicis nevienas pareizticīgo baznīcas, kur nebūtu laba kora.

Dziedāšanas pasniedzēja audzēkņu vidū bijis arī nākotnē pazīstamais latviešu rakstnieks un dramaturgs Pāvils Gruzna (1878-1950). Savā romānā “Bursaki” (Garīgā semināra — bursas audzēkņu nosaukums jeb studenti, kas dzīvoja bursā - tulkot. piezīme) rakstnieks iemūžinājis sava iemīļotā skolotāja tēlu.

Kā komponists, Vasilijs Kislovs atstājis pēc sevis dažas kompozīcijas no Dievišķās liturģijas; īpaši pazīstami ir viņa akatisti (akatists - grieķiski "nesēdamā lūgšana", t.i. lūgšana stāvot – tulkot. piezīme).

1892. gada 4. janvārī Vasilijs Kislovs klusu aizgājis pie Tā Kunga. Viņam bija apritējuši tikai 45 gadi. Mirušais katedrāles kora reģents tika apbedīts Rīgas Pokrova (Vissvētās Dievmātes Patvēruma) kapos. Pareizticīgās Baznīcas preses izdevumā “Rīgas Eparhiālās ziņas” 1892. gada janvārī tika publicēts nekrologs, kurā rakstīts: “Miris viens no talantīgākajiem diriģentiem un komponistiem – Rīgas Arhiereja kora reģents Vasilijs Kislovs...”

Pirmā pasaules kara nemiera laikos Arhiereja kora reģenta kapavieta, kas atradusies Pokrova kapos, tika zaudēta. Tomēr vēlāk tā bija nejauši sameklēta pēc kādas vecas fotogrāfijas, kas bija saglabājusies pie Vissvētās Dievmātes Patvēruma baznīcas draudzes locekles Veras Blohinas, kura patlaban jau ir mirusi.

Pēc fotogrāfijas tika atrasts Kristus Piedzimšanas katedrāles kora pirmā reģenta V. Kislova kaps. Uz foto pa labi ir krusts un zem tā uz kapakmeņa skaidri saredzams uzraksts – “Reģentam Vasilijam Jefimovičam Kislovam no viņa talanta pateicīgajiem cienītājiem”

2020. gadā pēc Latvijas Puškina biedrības iniciatīvas un ar Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāles draudzes locekļu atbalstu, Vasilija Kislova kaps ticis atjaunots.

Svetlana Vidjakina

Saīsināts tulkojums no krievu valodas

 

Informācijas avoti:

Рижск. Епарх. Вед. 4 января, 1892. С. 118–119;

Там же. 1904. № 1. С. 29–32;

Прот. А. Андреев // Наше слово, 1929. № 13. С. 6