Rūdolfs Ungerns

Rūdolfs Ungerns

Rūdolfs Ungerns (1876. g. 16. augustā, Harkovā, Krievijas impērijā – 1942?, Vācijā)  – no 1926. līdz 1940. gadam bija Rīgas Krievu drāmas teātra mākslinieciskais vadītājs un galvenais režisors.

Rūdolfs Ungerns ir dzimis Harkovas guberņā, vācietis, barons. Mācījies kadetu korpusā Sanktpēterburgā. Pirmoreiz uzstājās uz skatuves 1891. gadā katedu izlaiduma izrādē Hļestakova lomā N. Gogoļa lugā “Revidents”. Taču, tikai 1903. gadā pēc viņa ieskaitīšanas rezervē R. Ungerns varēja nodoties teātra mākslai. Viņš strādāja Hersonā, Ņižņijnovgorodā, Tiflisā (Tbilisi), cieši sadarbojās ar Vsevolodu Meierholdu. 1907. gadā Meierholds iestājās Veras Komisarževskas teātrī un atveda uz turieni arī Ungernu. Šeit viņš guva labu režisora skolu. Meierholda ietekme bija jūtama visā Ungerna radošā ceļa garumā. 1908. gadā viņš piedalījās teātra “Greizais spogulis”  radīšanā.

Nākot pie varas boļševikiem, R. Ungernu iecēla par ceļojošās aktieru trupas režisoru, kura uzstājās izrādēs Petrogradas fabrikās un rūpnīcās.

1919. un 1920. gadā R. Ungerns iestudēja ne mazums izrāžu Ebreju kamerteātrī, 1920. gadā viņš bija Guberņas paraugteātra režisors Vitebskā. Nākamajā gadā viņš radīja eksperimentālu izrādi Harkovas Leļļu teātrī. 1924. gadā viņš kļuva par Krimas Valsts drāmas teātra māksliniecisko vadītāju, šeit viņš iestudēja vienpadsmit izrādes.

1926. gadā R. Ungerns ar nelielu viesizrāžu trupu ieradās Rīgā, viņš nolēma  šeit palikt – viņš kļuva par Rīgas Krievu teātra māksliniecisko vadītāju – tolaik tas bija vienīgais pastāvīgi spēlējošais krievu teātris ārzemēs. Savos darba gados Rīgā R. Ungerns iestudēja vairāk nekā 200 izrāžu, kurām skatītāji nepārtraukti veltīja savu mīlestību.

1940. gadā Rūdolfs Ungerns repatriējās uz Vāciju, kur drīzi vien viņš nomira (pēc vienām ziņām – 1941. gadā, pēc citām – 1942. gadā).

Informācijas avoti:

Татьяна Власова. ...Тень большой режиссерской руки...

https://www.kino-teatr.ru/teatr/activist/440005/bio/

Л. Касьяенко. Сюжет для увлекательного романа

Унгерн, Рудольф Александроич

Ilustrācijas tēmai