Sākumlapa > Tēmas > Personas
Gaļina Tuņika-Rosņanska

Gaļina Tuņika-Rosņanska

Gaļina Tuņika-Rosņanska (1931. g. 5. oktobrī Rīgā, Latvijas Republikā – 2021. g. 12. janvārī Vašingtonā, ASV) – valodniece, speciāliste krievu valodā un literatūrā. Krievu Akadēmiskās grupas ASV un komitejas “Grāmatas Krievijai” / «Книги для России» locekle.

Gaļina Tuņika-Rosņanska ir dzimusi 1931. gada 5. oktobrī Rīgā. Viņas tēvs – krievu jurists un Baltās kustības dalībnieks - Sergejs Tuņiks, māte – Anna Tuņika. Rīgā Gaļina mācījusies krievu pamatskolā, bet pēc tam Vācijā absolvējusi vācu vidusskolu.

Kopš 1950. gada Gaļina Tuņika-Rosņanska dzīvo Amerikas Savienotajās Valstīs. 1954. gadā viņa absolvējusi Džordžtaunas Universitāti Vašingtonā, iegūdama bakalaura diplomu; 1964. gadā tajā pašā universitātē viņa saņēmusi krievu literatūras un vēstures maģistra grādu un 1969. gadā aizstāvējusi doktora disertāciju lingvistikā.  

Gaļina Tuņika-Rosņanska sāka pasniegt krievu un vācu valodu Mērilendas Universitātē, pēc tam - no 1969. līdz 1972. gadam viņa pasniegusi krievu valodu Kolorādo Universitātē un no 1972. līdz 1974. gadam – Kalifornijas Universitātē. Pēc tam, strādājot ASV Valsts departamentā, G. Tuņika-Rosņanska ieņēmusi vecākās tulkotājas konferencēm un diplomātiskajām sarunām amatu. Līdztekus tam viņa kļuva par adjunktprofesori privātajā Amerikāņu Humanitārajā universitātē Vašingtonā.
Gaļina Tuņika- Rosņanska ir 9 publicistisko darbu autore, ieskaitot rakstus par krievu eposu un darbus lingvistikas teorijā. Viņa ir Krievu Akadēmiskās grupas ASV biedre un komitejas “Grāmatas Krievijai” / «Книги для России» locekle.   

Gaļina Tuņika- Rosņanska ir sastādījusi un sagatavojusi iespiešanai sava tēva Sergeja Tuņika atmiņu grāmatu, kas 2010. gadā tika izdota izdevniecībā “Russkij putj” (Maskava, KF).

Gaļina Tuņika-Rosņanska aizgāja no dzīves 2021. gada 12. janvārī Vašingtonā.

Apbedīšanas ceremonija notika Novodivejevas kapsētā Ņujorkas pavalstī.                                                                  

    Ludmila Flama

Ilustrācijas tēmai