Sākumlapa > Tēmas > Personas
Fjodors Smirnovs

Fjodors Smirnovs

Fjodors Smirnovs  (1849. g. Jaroslavļas guberņā, Krievijas impērijā – 1912. g. 12. janvārī Rīgā, Krievijas impērijā) – sakņkopis, Rīgas sakņu dārzu īpašnieks.

Fjodors Smirnovs ir dzimis 1849. gadā Jaroslavļas guberņas Ugļičas apriņķa Uļejmas pagasta Podberezjes sādžā. Viņa tēvs – Mihails Smirnovs, un māte bija valsts zemēs dzīvojošie zemnieki, kuriem nebija tiesību atstāt dzīvesvietu bez valsts atļaujas.

Pēc dzimtbūšanas atcelšanas Krievijā Fjodors Smirnovs, būdams 13 gadus vecs pusaudzis, devies uz Rīgu. Rīgā viņš veiksmīgi apguvis tirdznieciskās darbības iemaņas un pēc kāda laika kļuvis par lielo sakņu dārzu īpašnieku (šie sakņu dārzi tolaik atradušies Katrīnas Dambī).

Fjodors Smirnovs bijis Rīgas Nikolaja tirgoņu biedrības loceklis, Krievu tirdzniecības kalpotāju biedrības loceklis u.c. Sakņkopis Smirnovs dāsni ziedojis labdarības vajadzībām. Pēc viņa iniciatīvas tirgū sakņu rindās tika iekārtota kapliča, par kuras vecāko viņš bijis. Saskaņā ar Fjodora Smirnova testamentu, pēc nāves savu biznesu un dažus lielus namus viņš atstājis mantojumā saviem bērniem. 

Fjodors Smirnovs ir miris 1912. gada 12. janvārī Rīgā, apbedīts Rīgas Dievmātes Patvēruma (Pokrova) kapos. Viņa kapavieta nav saglabājusies. Zināms tikai, ka 1881. gadā šajā kapsētā tika apbedīts viņa dēls Vasilijs, un 1937. gadā – meita Marija Zakis-Zakke (dz. Smirnova).

Pavisam Fjodora un Aleksandras Smirnovu ģimenē bija 6 dēli un 6 meitas; viena no meitām – Aleksandra Smirnova (1881-1964) – apguvusi zīmēšanas mākslu un strādājusi par zīmēšanas skolotāju.

  Svetlana Vidjakina, Andrejs Repins 

 

Informācijas avoti:

Teksts sastādīts pēc avīzes “Rižskij vestņik” materiāliem, 1912. g.;

Сегодня”, 1937. g. 27. augusts;                                                      

Andreja Repina fotogrāfijas.  

Ilustrācijas tēmai