Triju armiju zaldāts

Triju armiju zaldāts

„ Par nožēlu, mani senči nebija dzimuši Latvijā. Mani vecāki atbrauca uz Latviju , lai celtu Pļaviņu HES un Stučkas pilsētu. Ja nebūtu ierobežojuma pirms 1960. gada, es varētu daudz ko parādīt un pastāstīt par šo būvobjektu krievu celtniekiem. Vārdu sakot, es esmu kolekcionārs.

Un kādu reizi pie manis bija nokļuvuši kāda Latvijas iedzīvotāja ar krievu uzvārdu dokumenti un fotogrāfija. Šis ir cilvēka dzīves stāsts, kura liktenī gandrīz kā vēstures grāmatā atainojās to gadu peripetijas. Viņu sauca Konstantīns Ložeņicins. Informācija, kura pašreiz ir manā rīcībā, šāda: viņš bija dzimis1908.16.07. Rīgā. Pirms Otrā Pasaules kara viņš bija dienējis 9. Rēzeknes pulkā, bija precējies, viņam bija dēls, arī brālis, kas dzīvoja Liepājā. Dienējot līdz 1940. gadam, viņš bija izpelnījies Latvijas armijas vecākā leitnanta pakāpi. Pēc Padomju armijas ienākšanas viņš dienēja teritoriālajā korpusā, bet pēc vāciešu iebrukuma tika iesaukts Latviešu SS leģionā. Gāja bojā no ievainojumiem Austrumu frontē 1944. gada 01.02. Tika apdziedāts Kristus Dzimšanas katedrālē, apbedīts Brāļu kapos Rīgā 1944.07.02. Man gribētos vairāk uzzināt par šo cilvēku, par viņa senču likteņiem, par viņa kārtu un kādā veidā Latvija kļuva par viņa dzimteni. Es to uzzināšu, bet tam man ir nepieciešams laiks. Foto un dokumentus pievienoju.”

 Ar cieņu, Andrejs Zujevs.

 

Mājas lapas redakcija var papildināt šīs ziņas ar to, ka Konstantīns Ložeņicins 1927.g. absolvēja Rīgas Valsts krievu ģimnāziju. Pēc mācību beigām dienēja Latvijas armijā līdz kļuva par Daugavpils kājinieku pulka ložmetēju rotas komandieris. Padomju varas laikos nomainīja formastērpu un kļuva par 295. Strēlnieku pulka vada komandieri. Vācu laikos veidoja karjeru, kļūdams par Latviešu SS leģiona 2. grenadieru pulka oberšturmfīreru.

Fotoalbums «Trīju armiju karavīrs».