Sākumlapa > Tēmas > Personas
Sergijs Vinogradovs

Sergijs Vinogradovs

Sergijs Vinogradovs (1889. g. 14. februārī Maskavā, Krievijas impērijā – 1969. g. 3. februārī Kristus Apskaidrošanās Tuksnesī Valgundē, Latvijas PSR) – virspriesteris.

Sergijs Vinogradovs ir dzimis Maskavā, ierēdņa Georgija Vinogradova ģimenē. Sergijs absolvējis ģimnāziju Austrumu valodu institūtā, pēc tam viņš studējis Maskavas Universitātē, kur pabeidzis divus kursus.

No 1909. līdz 1911. gadam Sergijs Vinogradovs mācījies Maskavas Garīgajā seminārā, pēc tam – Maskavas Garīgajā akadēmijā, kuru absolvējis 1918. gadā. Tajā pašā gadā viņš tika iesvētīts priestera kārtā.  

No 1918. līdz 1921. gadam t. Sergijs kalpojis par virspriesteri Maskavas guberņas Kuzminskojes ciema baznīcā par godu Vissv. Dievmātes ikonai “Zīmes Jaunava”. No 1921. līdz pat 1942. gadam viņš strādājis dažādās valsts iestādēs, tajā skaitā – par skolotāju vispārizglītojošā mācību iestādē.  

Otrā pasaules kara laikā, kad nacisti bija okupējuši Ukrainas teritoriju, t. Sergijs kalpojis par priesteri (pareizticīgo mācītāju) kādā dievnamā, kas atradies Mariupolē (Mariupole – pilsēta Doņeckas apgabalā – tulkot. piezīme).

1944. gadā t. Sergijs Vinogradovs devies uz Latviju un šeit viņš kalpojis par priesteri Ilūkstes Vissvētās Dievmātes Piedzimšanas baznīcā.

1944. gada rudenī nacisti internējuši t. Aleksiju uz Vāciju, kur viņš uzturējies līdz 1945. gadam. Pēc atgriešanās Latvijā t. Sergijs turpinājis savu kalpošanu Ilūkstes Vissv. Dievmātes Piedzimšanas baznīcā. No 1945. līdz 1951. gadam viņš kalpojis par virspriestera vietnieku (dievnama atslēgu glabātāju) Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē.

1951. gadā Iekšlietu Tautas komisariāta represīvie orgāni arestējuši t. Sergiju Vinogradovu. Apcietinājumā viņš atradās līdz 1955. gadam. (Pēc padomju diktatora J. Staļina nāves, tā saucamā Hruščova “atkušņa” laikos, daudzi represētie tika atlaisti brīvībā un reabilitēti – tulkot. piezīme.)

No 1955. gada t. Sergijs Vinogradovs droši vien dzīvojis Kristus Apskaidrošanās Tuksnesī pie Jelgavas (Valgundē). Sākot no 1957. gada viņš kalpojis par priesteri Rīgas Svētās Trijādības-Sergija sieviešu klosterī un Kristus Apskaidrošanās Tuksneša sieviešu klosterī pie Jelgavas.

Tēvs Sergijs Vinogradovs ir miris 1969. gada 3. februārī, apbedīts Kristus Apskaidrošanās Tuksnesī.  

 

                                                                  Tekstu sagatavojis Sergejs Coja

Informācijas avots:

Священник Голиков Андрей и Фомин Сергей. Кровью убеленные: Мученики и исповедники Северо-Западной России и Прибалтики (1940-1955). Москва: Паломник, 1999. / A. Goļikovs, S. Fomins. Asinīm balinātie. Ziemeļrietumu Krievijas un Baltijas mocekļi un ticības apliecinātāji (1940-1955). Maskava: Palomņik, 1999. g.]. 191.-193. lpp.