Sākumlapa > Tēmas > Personas
Nikolajs Bočkuns

Nikolajs Bočkuns

Nikolajs Bočkuns (1944. g.  7. martā  Išimā, Tjumeņas apgabalā, Krievijas PFSR) – dziedātājs (baritons).

Nikolajs Bočkuns, vēl skolnieks būdams, mācījās spēlēt uz kontrabasa un taures. No 1960. līdz 1964. gadam viņš mācījās Tjumeņas Mūzikas skolā. Pēc tās absolvēšanas N. Bočkuns turpināja mācīties Urālu Valsts konservatorijā Sverdlovskā (patlaban - Jekaterinburga). Konservatorijā viņš studēja vokālās mākslas klasē pie profesora Jana Vutirasa (absolvējis 1971. gadā).

 Nikolaja Bočkuna pirmā uzstāšanās uz Operetes teātra skatuves notika Irkutskā, kur, būdams aktīvi iesaistīts teātra darbībā, jaunais skatuves mākslinieks apguva operetes repertuāru un ieguva lielu popularitāti.

 1975. gadā pēc Rīgas Operetes teātra direkcijas ielūguma viņš pārcēlās uz Latviju. N. Bočkuns kļuva par vienu no vadošajiem teātra krievu trupas solistiem, uzstājās līdz pat Operetes teātra likvidācijai 1996. gadā.

Nikolajam Bočkunam ir lielisks baritons, viņa balss skanējums ir vienmērīgs visa vokālā diapazona plašumā. Skatuves māksliniekam piemīt izcilas aktiera dotības, kas padara viņa uzstāšanās īpaši valdzinošas.  Viņa skatuves partneres - Albina Kožikova, Žanna Gļebova, Ludmila Kurzina un  citas.

Nikolajs Bočkuns ir Alfrēda Kalniņa starprepublikāniskā vokālistu konkursa laureāts (1979. g.) (tika apbalvots ar speciālu balvu par labāko Alfr. Kalniņa dziesmu izpildīšanu); Jāzepa Vītola vokālistu konkursa laureāts (balva par labāko latviešu tautasdziesmu izpildīšanu).

Kopš 1993. gada Nikolajs Bočkuns nodarbojas ar aktīvu koncertdarbību Latvijā un Vācijā. Dziedātāja repertuārs ir ārkārtīgi plašs, tajā ietilpst ārijas no operām, operetēm un mūzikliem; kā arī tautasdziesmas. Ļoti populāras ir N. Bočkuna programmas, kas tika radītas dažu pēdējo gadu desmitu laikā, arī patlaban tās ir pieprasītas. Šīs programmas sastāda garīgās mūzikas skaņdarbi (krievu un Rietumeiropas), senas krievu romances, Oskara Stroka un Marka Marjanovska dziesmas un daudzas citas.

Nikolajs Bočkuns ir nopietns un radoši domājošs vokālās mākslas pedagogs, kurš spēj sniegt saviem audzēkņiem teicamu vokālās mākslas skolu.  

Dziedātājs ir saņēmis Latvijas PSR Nopelniem bagātā skatuves mākslinieka goda nosaukumu (1982. g.).

Marina Mihaileca

Informācijas avoti:

Бочкун Николай. Я пригласить хочу на танго вас. – Панорама Латвии, 1999, 5 марта, 3. lpp.

Nikolajs Bočkuns. Te atkal būs teātris! – Zeme, 1997. 24./30.okt. 5.lpp.

Кисис Наталья. История одной артистической карьеры. – Диена, 1997, 21 мая. 

Брянцева, А. Гори, гори, моя звезда. – Русская газета, 1996, 25 мая, 12. lpp. 

 

Ilustrācijas tēmai