Sākumlapa > Tēmas > Personas
Nikolajs Balabkins

Nikolajs Balabkins

Nikolajs Balabkins (1926. g. 17. jūlijā Daugavpilī, Latvijas Republikā – 2023. g.  8. maija Betlēmē, Pensilvānijas štatā, ASV)– zinātnieks, pedagogs, sabiedriskais darbinieks.

Nikolajs Balabkins ir dzimis Daugavpilī daudzbērnu ģimenē. Viņa tēvs Josifs (Jāzeps) Balabkins bija uzņēmējs un diplomēts gaļas pārstrādes speciālists. Pēc pamatskolas absolvēšanas N. Balabkins studējis Daugavpils Komercskolā, bet nebija to pabeidzis.

1940. gadā, pēc tam, kad PSRS bija anektējusi un okupējusi Latviju un citas Baltijas valstis, viss Nikolaja tēva – Jāzepa Balabkina – īpašums tika nacionalizēts. Otrā pasaules kara laikā, 1944. gada jūlijā Balabkinu ģimene devās bēgļu gaitās – sākumā uz Rīgu, bet pēc tam uz Vāciju. Jau augustā Nikolajs Balabkins tika iesaukts Latviešu leģionā. Pēc vācu karaspēka atkāpšanās un kaujām Pomerānijā Nikolajs Balabkins nonāca gūstā pie PSRS Rietumu sabiedrotajiem.

1946. gadā Nikolajs Balabkins uzsāka studijas Getingenes Universitātē, bet 1951. gadā, pēc pārcelšanās uz Amerikas Savienotajām Valstīm, viņš turpināja studēt Rātgera Universitātē Ņūbransvikā (Rutgers. The State University of New Jersey), kur 1953. gadā ieguva maģistra grādu, un pēc tam, 1956. gadā – ekonomikas doktora zinātnisko grādu.

Nikolajs Balabkins ir lasījis lekcijas dažādās universitātēs daudzās pasaules valstīs – Vācijā, ASV, Kanādā, Anglijā, Holandē, Ukrainā, Krievijā, Āfrikas valstīs un Latvijā. Tomēr visu savu mūžu viņš bija veltījis Lihajas Universitātei (Lehigh University), kas atrodas Pensilvānijas štata Betlēmē. Nikolajs Balabkins ir ekonomikas zinātņu doktors, profesors. Viņš ir publicējis 8 grāmatas ekonomikā. 

1991. gadā par savu zinātnisko darbību Nikolajs Balabkins tika ievēlēts par Latvijas Zinātņu akadēmijas locekli, 1994. gadā viņš tika apbalvots ar Kārļa Baloža medaļu. Tanī pat gadā viņš saņēmis apbalvojumu no Lihajas Universitātes – kā izcils pedagogs. 2001. gadā Latvijas Zinātņu akadēmija atzina viņa nozīmīgo ieguldījumu ekonomikas zinātnes un starptautisko sakaru attīstībā. 2002. gadā Nikolajs Balabkins tika apbalvots ar Triju Zvaigžņu 4. šķiras ordeni. 

1995. gadā Nikolajs Balabkins bija nodibinājis Jāzepa Balabkina fondu ar mērķi atbalstīt Daugavpils Valsts ģimnāzijas talantīgākos jauniešus. 

Nikolajs Balabkins bijis Latvijas Zinātņu akadēmijas Ārvalstu nodaļas vadītājs, studentu korporācijas „Beveronija” filistrs, Latviešu Akadēmisko mācībspēku un zinātnieku apvienības (LAMZA) prezidents, Baltijas studiju veicināšanas apvienības (Association for the Advancement of Baltic Studies, AABS) loceklis, Latgales Pētniecības institūta referents.

Nikolajs Balabkins ir miris 96. gadu vecumā Betlēmē, Pensilvānijas štatā, ASV.

 

                                                                      Tekstu sagatavojusi Ludmila Žilvinska

 

Informācijas avoti:

Barkovska G. Nikolajam Volfgangam Balabkinam - 80!//Latgales Laiks, 2006., 14. jūlijā.

 

Ilustrācijas tēmai