Sākumlapa > Tēmas > Personas
Leonīds Kostrubins

Leonīds Kostrubins

Leonīds Kostrubins (1942. g. 4. februārī Sofijevka, Simferopoles apgabalā, Krimā) – dziedātājs (baritons) un mūziķis instrumentālists.

Leonīda tēvs, Vasīlijs Kostrubins, gājis bojā Otrā pasaules kara laikā, un rūpes par ģimeni, kas bija palikusi bez aizgādnieka, uzņēmies tēvocis, kurš dzīvoja Rīgā. 1945. gadā viņš arī pārvedis mazo Leonīdu kopā ar māti uz Latviju.  

Vēl skolnieks būdams, jauneklis izjutis tieksmi pret mūziku — viņš spēlējis skolēnu pūšamo instrumentu orķestrī un dziedājis korī. No dabas Leonīds Kostrubins ir apdāvināts ar absolūto dzirdi, tāpēc viņš pašmācības ceļā apguvis dažu stīgu instrumentu spēli.

Pēc vidusskolas absolvēšanas Leonīds trīs gadus studējis Latvijas Valsts konservatorijas Vokālās mākslas nodaļā.  

Vēl students būdams, viņš uzsācis strādāt Rīgas restorānu orķestros (spēlējis kontrabasu). Vēlāk, kā Rīgas Estrādes koncertu (REK) apvienības ansambļu aktieris, Leonīds Kostrubins bija uzstājies kopā ar daudziem pazīstamajiem Latvijas estrādes muzikantiem, tostarp, ar Aleksandru Marjanovski (akordeons), Gunāru Rozenbergu (trompete), Aleksandru Piščikovu (saksofons), dziedātāju Ojāru Grīnbregu un daudziem citiem.

1971. gadā Leonīds Kostrubins kļuva par republikāniskā vokālistu konkursa laureātu, un kopš tā laika mūziķis ieguvis vokālista solista statusu.

Turpmāko gadu laikā viņš koncertējis daudzās Latvijas pilsētās, kā arī bijis Latvijas, Pleskavas, Kaļiņingradas, Brjanskas un Krasnodaras filharmoniju   solists.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dzied Leonīds Kostrubins, akompanē Olga Moskaļonova.
 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jubilejas koncerta afiša. Тoronto, Kanāda, 2017. gads.

No 1972. līdz 1974. gadam Leonīds Kostrubins – Rīgas Operetes teātra aktieris.  
No 1975. līdz 1978. gadam dziedātājs – Piebaltijas Kara apgabala robežsargu karaspēka ansambļa solists.  

1970. gadu beigās Leonīds Kostrubins ticis aicināts strādāt par dziedātāju ilustratoru Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas skolas koncertmeistaru klasē.  
1980. gadu beigās dziedātājs aizbraucis no Latvijas. Patlaban viņš dzīvo Kanādā un turpina koncertdarbību.

Dziedātāja repertuārā pārsvarā ir krievu komponistu klasiķu skaņdarbi, to skaitā, А. Rubinšteina, P. Čaikovska, S. Rahmaņinova, N. Rimska-Korsakova romances un operu ārijas, senatnīgās krievu romances, kā arī aizrobežu komponistu vokālās kompozīcijas, ārijas no klasiskajām operetēm, estrādes dziesmas, tostarp, Rīgas komponista Vladimira Hvoiņicka skaņdarbi.
          

Olga Moskaļonova

Ilustrācijas tēmai