Sākumlapa > Tēmas > Personas
Aleksandrs Gapoņenko

Aleksandrs Gapoņenko

Aleksandrs Gapoņenko (1954. g. 23. februārī, Melitopolē, Zaporižjes apgabalā, Ukrainas PSR) – ekonomists, uzņēmējs, sabiedriskais darbonis.

Aleksandrs Gapoņenko ir dzimis Ukrainā 1954. gada 23. februārī, Otrā pasaules kara dalībnieka Vladimira Gapoņenko ģimenē; māte – Valentīna Gapoņenko – Otrā pasaules kara laikā piedzīvojusi traģiskos notikumus, kuri norisinājušies nacistu karaspēka aplenktajā un bloķētajā Ļeningradā (patlaban – Sanktpēterburga).

1971. gadā, jau dzīvojot Latvijā, Aleksandrs Gapoņenko absolvējis Rīgas 51. vidusskolu. Pēc vidusskolas absolvēšanas viņš dienējis obligātajā karadienestā Padomju armijā.

1978. gadā A. Gapoņenko absolvējis Latvijas Valsts universitātes Ekonomikas fakultāti. Pēc tam viņš strādājis Latvijas PSR ZA Ekonomikas institūtā. 1983. gadā viņš aizstāvējis zinātņu kandidāta disertāciju un uzsācis strādāt par pasniedzēju. Viņš bija arī Latvijas Komunistiskās partijas Centrālās komitejas lektors.

1985.-1990. gadā zinātņu kandidāts A. Gapoņenko nodarbojās arī ar zinātniskajiem pētījumiem, pievēršoties administratīvās vadības sistēmas reformēšanas problēmām. Pētot šīs problēmas, viņš bieži uzstājās, lasot lekcijas.

No 1990. gada viņš pievērsās uzņēmējdarbībai, vadīja veselu virkni firmu. Līdzās tam no 1990. gada līdz 1993. gadam viņš bija Latvijas Rūpniecības uzņēmumu asociācijas zinātniskais konsultants.

1993. gadā Aleksandrs Gapoņenko ieguvis ekonomikas doktora zinātnisko grādu. No 1993. līdz 2012. gadam – Krievu Baltijas institūta (no 2006. gada Baltijas Starptautiskā akadēmija) docents.

2004. gadā ekonomikas doktors A. Gapoņenko kļuvis par sabiedriskās organizācijas Eiropas Pētījumu institūta vadītāju.

1989.—1993. gadā Aleksandrs Gapoņenko bijis  Rīgas pilsētas Tautas deputātu Padomes deputāts. Kādu laiku viņš bijas partijas “Demokrātisko iniciatīvu centrs” līdzpriekšsedētājs. No 2004. gada viņš kļuvis par Krievu skolu aizstāvības štāba aktīvistu.

2004. gadā ekonomikas doktors A. Gapoņenko kļuvis par sabiedriskās organizācijas Eiropas Pētījumu institūta vadītāju.

Aleksandrs Gapoņenko ir viens no sabiedriskās kustības “Latvijas Nepilsoņu kongress” izveides iniciatoriem. Viņš ir arī viens no inciatoriem, kurš iniciējis Referenduma par otrās valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai rīkošanu  2012. gadā.

 Aleksandrs Gapoņenko ir veselas virknes grāmatu, pētījumu un dokumentālo filmu autors, kurās tiek vēstīts par Baltijas krieviem un Latvijas vēsturi.

2021. gada 8. februārī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piesprieda Aleksandram Gapoņenko pusotra gada brīvības atņemšanu, izciešot sodu nosacīti. Sabiedriskajam darbonim tika inkriminētas darbības, kuras ir vērstas pret Latvijas valsti, kā arī palīdzības sniegšana ārvalstij.